Автор
Woman.bg

Св. Татяна – мъченицата, която носи духовна сила и покоряваща красота

Света мъченица Татяна Римска е една от малкото светици, които са почитани както от католическата, така и от Православната църква.

Света Татяна произлиза от богато семейство, живеещо съобразно християнските норми. Живяла е в период, в който Александър Север е бил все още дете и на негово място управлявали наместници. Те били отявлени противници на новата религия и гонители на християните.



Възпитана в духа на христянското милосърдие, младата Татяна била вярна последователка на християнското учение. За да се откаже от него, тя била заведена в храма на Аполон, за да се отрече от вярата си. Когато отказала, била подложена на жестоки мъчения - очите ѝ били избодени, а тялото ѝ рязано на парчета. След всяко мъчение раните на Татяна мистериозно заздравявали.

През цялото време мъченицата не спирала да се моли. Единственото, за което шепнела в молитвите си злощастната християнка, било Бог да докосне с просветлението си сърцата на мъчителите ѝ. Молитвите ѝ били чути. Мъчителите ѝ не само вдигнали жестоките си ръце от нея. Те коленичели пред нея за прошка и приели християнството. Те не само прекратили мъченията, но и я помолили за прошка и приели християнството.

Св. Татяна се слави като покровителка на руските студенти.

Какво носи името Таня на своята притежателка?

Името е свързано с цветето детелина. Притежателката на това име е любознателна, даже любопитна, има разнообразни интереси и таланти. Тя е общителна, скромна, приветлива и деликатна. Отличителни черти на характера на жените с това име са тяхната лъчезарност, весел характер и жизнерадостност. Те са романтични и мечтателни.



Вярва се, че името Таня/Татяна носи на притежателките си духовна сила и покоряваща красота.

Днес празнуват Татяна, Таня, Траяна, Трайчо и Таньо. Честито на имениците!

Четете още: Ивановден е! Разберете какво повелява традицията