Автор
Woman.bg

Свами Шивананда: Вложете сърцето и душата си, дори в най-малките ви действия. Това е ключът към успеха!

На днешната дата се навършват 130 години от рождението на един от най-великите духовни водачи на Индия – Свами Шивананда, наричан още скитащият проповедник. В 300-те книги, които завещава на човечеството, Шивананда засяга теми от най-различно естество – йога, религия, метафизика, философия, здраве, притчи, разкази, пиеси, лекции, послания, есета и т.н.

Свами Шивананда става известен и с 18-те качества, към които насочва фокуса на своите послания, 18-те добродетели, към чието развитие и усъвършенстване трябва да се стреми всеки един човек, за да постигне така търсената вътрешна хармония и щастие: Спокойствие, Искреност, Великодушие, Редовност, Липса на суета, Простота, Правдивост, Смиреност, Уравновесеност, Устойчивост, Недразнимост, Приспособимост, Упоритост, Почтеност, Благородство, Благотворителност, Щедрост, Чистота.


Неговите духовни напътствия и послания, изтъкани от мъдрост и любов, са като живителен лъч в мрака на заблудата и отчаянието:


Не изпадайте в мрачно настроение от провали, недостатъци, грешки. Това ще отслаби волята ви. Оставете дефектите където са си. Те ще бъдат бързо премахнати, когато волята нарасне и когато става все по-чиста и по-чисто, по-здрава и по-здрава.

Винаги има възможност за подходящи, ефективни, лесни методи за преодоляване на криза. Позволете на тюрбана да премине, когато главата ви е близо до точката на оцеляване. Това е благоразумието. Това е мъдростта. Развийте предвидливост, мъдрост и много трудности и нещастия ще бъдат отстранени.

Поддържайте ума си невъзмутим. Не се увличайте по прекомерни чувства и кипящи емоции. Контролирайте ума. Разсъждавайте как е дошло нещастието.

Никога не се оплаквайте от лошите външни условия. Създайте свой собствен умствен свят, където и да сте, каквото и да правите. Умът ви заблуждава във всеки момент, на всяка стъпка. Опитайте се да превъзмогнете трудностите и препятствията чрез подходящи средства.

Слушайте търпеливо думите на другите, дори те да не са интересни и очарователни. Не трябва да се тормозите и ядосвате. Търпеливото изслушване развива волята и спечелва сърцата на другите.

Вниманието, силата на издържливостта, преодоляване на неохотата, неприязънта и раздразненията, твърдостта в страданието, търпението, контролът над избухливостта при посрещане на опасности, силата на съпротива при атака – всичко това павира дългия път към развиване на волята.


Не се опитвайте да избягате от лошата, неблагоприятна среда. Бог ви е поставил там, за да направи вашето израстване бързо.

Ако дойде нещастие, вашият ум не трябва да се разстройва. Дръжте ума хладен и спокоен. Имайте присъствие на духа. Да не ви е грижа за малките лоши неща, които се случват – те са дошли, за да отминат, затова ги посрещнете с ведро лице. Направете най-доброто, на което сте способни. Това, което не може да се излекува, трябва да се изтърпи.

Човечеството е вашият Бог и службата на човечеството е вашето боготворене. Себеконтролът е естествена последица от духа на любов и служене. Този, който работи непривързано и с ум свободен от себични копнежи е истински саниясин.

Работете без да биете на очи. Служете тихо без всякаква реклама. Без вяра в Бог, без вяра в световния ред вие не можете да живеете приятелски, няма да можете да работите за обществото.

Четете още: Далай Лама: Бъдете мотивирани от любов, тогава ще сте безстрашни и независими

Работете за общото добро, не работете за себични цели. Изоставете всички доходоносни мотиви. Работете с непривързване и ще достигнете вечен мир и безсмъртие.


Мъдрият човек извършва действия, но вярва в себе си, че ще бъде освободен от действията, тъй като не очаква нищо в замяна и в добавка няма егоистичен мотив.

Знанието за atman (същността) се спуска в чист ум, който е пречистен чрез безкористна служба и обожание на Бог. Когато йоги чувства, че получава цялата си мощ от Бог – тогава "извършителството" на егото ще отмине.

Усещайте, че един Бог обитава във всички. Чувствайте, че той е този който ви дава възможност да му служите чрез цялото страдащо човечество. Светът все повече и повече се нуждае от карма йоги.


Вложете сърцето, ума и душата си, дори в най-малките ви действия. Това е ключът към успеха!

Безкористната служба трябва да е базирана на sadhana (духовна практика). Трябва да бъдете постоянни в своите молитви, вашите медитации, в повтарянето на божественото име, в запитването и себе-анализа. Всички тези са вътрешните източници на правилната духовна bhava (отношение), което важно за карма йога.

Духът на безкористност е ключът за успеха на йога на действието. Работата става карма йога в определен обхват, когато се практикува себеконтрол и себеотричане. С всички действия, извършени без очакване на награда, постепенно ще станете satvic (чисти). За онзи, който има вяра в Бог карма йога става лесна и пречистването на сърцето бързо.

Правете каквото е правилно и оставете резултатите да се грижат сами за себе си. Вършете задълженията си с все повече и повече вяра в Бог. Станете влюбени в човечеството. Създайте близост с цялото човечество.