Световен ден за борба с рака: Аз съм и аз ще бъда

04 февруари 2023 | 00:20
8987
0
Снимки: Pixabay
0

Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Това е единствената инициатива, в която целият свят застава обединен в борбата с коварното заболяване. Това също е и ден, в който си поставяме за цел да осъзнаем по-добре какво означава тази болест и да разберем какво е нейното въздействие в целия свят.

На 4 февруари 2000 г. в Париж се провежда Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу рака. На срещата се взема и Решение за отбелязване на 4 февруари като Световен ден за борба с раковите заболявания - откриване, лечение и превенция.
 

През 2019 г. Международният съюз за контрол на рака и СЗО поставиха началото на нова 3-годишна кампания под мотото: "Аз съм и аз ще бъда", която ще продължи до 2021 г. Тя призовава цялото общество да поеме своя личен ангажимент за намаляване на глобалните последици от рака и да действа.

Раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. По данни на Световната Здравна Организация /СЗО/ всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта. Специалистите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания. В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания.

Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза. Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак.Добрата новина е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален, ако:

Спрете употребата на тютюн и избягвате помещения, където може да станете пасивни пушачи;

 

Не злоупотребявате с алкохол и по-специално с концентрирани напитки;

Избягвате прекомерното излагане на слънце;

Поддържате здравословно тегло, чрез здравословно хранене и упражнявате редовна физическа активност;

Знаете как да се предпазвате от инфекции, които могат да причинят рак;

 Редовно ходите на профилактични прегледи.

Четете още: Внимание! 8 симптома за рак на дебелото черво

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени