Седем месеца, след като излетя от Земята, космическият апарат „ИнСайт“ на НАСА пропътува 484 милиона километра, прекоси рискованата повърхност на червената планета и успешно се приземи на Марс. Сензационната новина, която предизвика неистова радост сред всички участници и наблюдатели на мисията, дойде лично от контролния център на НАСА в Пасадина, щата Калифорния.

Голямото събитие се очакваше с безпокойство от страна както на специалистите от НАСА, така и от всички с интерес към космическата тема. Причината за тревогата - до момента повече от половината мисии до Марс са се проваляли.

Минути след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, на която ясно се вижда хоризонтът на планетата.



Капсулата, в която се намира въпросният роботизиран модул, бе изстреляна на 5 май. Безспорно, апаратът е изключително постижение в технологично и инженерно постижение, тъй като да изпратиш на десетки милиони километри от Земята уред, който да се справи с безумно сложни маневри и задачи, за да може безпроблемно да кацне на Марс – е само по себе си връх на човешкия ум, уникално и революционно постижение в дейността на астронавтиката.


Това е първото спускане на апарат от НАСА на Марс от шест години насам. Предишният апарат, който кацна на червената планета, е роувърът Кюриосити, през 2012 г. За него беше използвана различна технология за спускане от тази на „ИнСайт“.

„ИнСайт” се е движел със скорост над 20 хил. км в час, като в рамките само на 8 минути учените от НАСА успяха да тушират тази скорост, за да може апаратът безпрепятствено да се приземи на Марс. Той е кацнал близо до Кюриосити - в равнината Елизиум планициа.


Сега пред модула стои сериозната задача да прокопае дълбочина около пет метра и да изследва структурата на Марс – каква е вътрешната температура на планетата, дали има ядро, кора и мантия. За да проведе безпроблемно своите изследвания, е било нужно апаратът да кацне на гладка повърхност, което за радост на целия екип от астронавти, се и случи.


Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но не на Марс, а на Луната от мисията Аполо. „ИнСайт“ носи със себе си и сеизмометър, с който ще провери за първи път дали на Марс има трусове. Апаратът ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването ѝ, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото ѝ.

Продължителността на мисията „ИнСайт“ е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни. През цялото време на своята работа апаратът ще изпраща данни към Земята.


Космическият апарат „ИнСайт“ тежи 385 кг. Стойността на мисията възлиза на 1 милиард долара.

Наред със страни като Франция, Германия, Белгия и други европейски държави, в нея участва и България. Става въпрос за уредът „Люлин”, който се намира на около 400 км от повърхността на Червената планета. Той измерва радиацията и опасните лъчения на Марс – важна информация за бъдещите мисии, гарантираща безаварийното преминаване на летателните апарати през атмосферата на Марс и тяхното оцеляване. Очаква се българската разработка също да кацне на Марс през 2020 г.

Радостта на екипа на лабораторията за реактивно движение на НАСА беше споделена от половин милион души, които гледаха прякото предаване онлайн. Стотици се бяха събрали и на „Таймс Скуеър“ в Ню Йорк, за да проследят приземяването на сондата на червената планета от монтираните видео стени.

Четете още: Брак в орбита около Луната: Мисията възможна