Автор
Woman.bg

Тайната на фасетираните перли, които те пленяват завинаги

Фасетираните скъпоценни камъни са очарователни, но фасетираните перли имат мистериозен апел, който оставя почитателите им безмълвни.

Когато се докоснахме до тях за първи път, вече знаехме - това е любов за цял живот. Бяхме в царството на SSG, а Мирела Ненчова само ни подаде перлено колие и каза "Вижте го..."

След този пръв оглед се роди и този материал, предназначен за всички, които обичат перли. Е, от днес имате нова любов. Фасетираните перли.

Какво представляват всъщност те? Ето малко история...

През 1910 г. Петер Карл Фаберже предрича популярността на фасетираните перли. Това, което някога е било шега, в настоящето е вече приложено на практика успешно, около 70 години по-късно, от японската фабрика Komatsu Diamond Industry, която специализира в шлифоването на диаманти. Днес компанията е най-големият дистрибутор на фасетирани перли и специалистите ѝ работят успешно в Китай и Австралия. Има също така и изключителни изложбени експонати с оригинално шлифовани перли от човека, признат за безспорен световен лидер в тази област, Виктор Тузлуков.

Воден от стремежа си към абсолютна симетрия, Виктор вече е фасетирал над 20 бисера, повечето от които са станали част от бижутата на Илгиз Фазулзянов (включително тези, които са на експозиция в Гохран Русия - Държавна администрация за формиране на Държавен фонд за благородни метали и благородни камъни на Руската федерация) и Музеят на Кремъл, въпреки че повечето се пазят в частни колекции в Америка.

Новината за шлифованите перли привлича голям интерес, когато те са представени за първи път на Международния панаир за бижута в Токио през 1995 г., обяснява Казухито Комацу, синът на основателя, който сега управлява компанията. "Компанията трябваше да изпрати още мостри, тъй като щандът на панаира беше затрупан от любопитни купувачи. Въпреки това, превръщането на този интерес в устойчив бизнес се оказа по-трудно, поне в началото.

Много хора ни попитаха: „Защо бихте искали да режете нещо естествено красиво като перлите? Всъщност това беше купувач от Съединените щати, който малко след това бе първият, наистина заинтересуван да продава фасетираните ни перли”, спомня си Комацу.

Комацу продължава да усъвършенства процеса на шлифоване, който се пази в тайна, за да се създаде набор от форми и дизайн, използвайки перли, добити от Австралия, Таити, Япония и Филипините.

"Идеята зад фасетираните перли или хана шинджу (великолепни перли) е да се подобрят естествените им свойства, като се използват само оригиналните цветове", обяснява Komatsu.

"Беше неизбежно, че един ден някой ще се опита да шлифова перла. Но все пак е добро постижение, щом има успех в това. Никога досега перлата не е изглеждала толкова красива и уникална."

Перлата често се нарича "Кралицата на морето". Красотата ѝ е чиста и много естествена, като се има предвид, че диамантът - "Кралят на Земята", се нуждае от 100 % човешка намеса, за да разкрие своя вечен блясък.

Като се има предвид това, човек може само да се чуди каква красота се крие в перлата. Именно с тази надежда, че човешките ръце, чрез извайване на перлата, могат да покажат на света тяхната вътрешна красота.

Може ли да е вярно, че под външната повърхност се крие още неизвестна красота, която перлата е успяла да пази в тайна? За пръв път тази техника ни позволява да открием тази красота. Видът и дебелината на външния слой играят ключова роля при избора на правилните перли. Когато се шлифоват, не се уврежда ядрото и не пречи на издръжливостта на перлата.

Както и при обикновените перли, така и при фасетираните има няколко вида: Акоya, South Seas и сладководни перли.

Изкуството на фасетиране е получило много награди и е популярно заради силния, но деликатен облик на перлите.

Чрез процеса на извайване на перлите се позволява много различни цветове да се появят по естествен начин, което ги прави популярни сред клиентите.

Може да намерите част от красивите шлифовани перли на г-н Комацу в магазините на SSG – Sea of Silver & Gold www.ssg.bg.

(в материала има продуктово позициониране)