Автор
Woman.bg

Тайно писмо на кралица Елизабет II след смъртта на Даяна излезе наяве

Писмо, в което Нейно величество Елизабет II излива болката си след смъртта на лейди Даяна, излезе на бял свят.

Правителствени служители убедили кралицата да направи съдържанието в този безценен къс хартия публично достояние. Става дума за емоционалния отговор на Елизабен II, който тя дала на своя най-близък доверен човек - Лейди Хенриет Абел Смир 12 дни след зловещата катастрофа на 31 август 1997 г. в Париж. След като получила в писмена форма нейните съболезнования, кралицата изпратила до своята приятелка следния отговор:

„Скъпа Хенриет,

Благодаря ти изключително много за писмото по повод трагичната смърт на принцеса Даяна.

Това, кото се случи, е изключително тъжно. Загубата на Даяна е огромна загуба за страната ни. Но публичната реакция и службата в Абей, очевидно са обединили хората по света по един много вдъхновяващ начин.

Уилиям и Хари са толкова смели и аз се гордея много с тях."

Под текста в писмото си кралицата добавя личен скрипт: "Мисля, че твоето писмо е първото, което отворих - емоциите са толкова объркани, но ние всички минаваме през много лош опит! С любов, Елизабет".


Снимка: Daily Mail


Четете още: Отмъщението на Даяна: Принцесата разкри коя е най-голямата й любов

Безспорно, трагичната съдба на жената, която роди внуците й, е едно от най-драматичните събития в живота и 65-годишното управление на кралицата.

Нека припомним онзи мъчителен, не само за кралската фамилия, но и за целия свят, момент от преди точно 20 години, в който облечена в черно, в Бъкингамския дворец, в тягостната вечер преди погребението на Даяна, Елизабет II се обърна към нацията с думите: "Всеки, който е познавал Даяна, никога няма да я забрави." Тогава тя добави, че говори едновременно като кралска особа и като баба на две полусирачета.

"Даяна беше изключително мил, душевно богат и сърдечен човек. И в добро, и в лошо, тя никога не загуби качеството си да се усмихва и да се смее, нито да вдъхновява околните с топлината и добротата си. Тя притежаваше рядката дарба да пленява сърцата на хората със заразителната си доброта и топлината, които непрестанно излъчваше", казва кралската особа. "Аз й се възхищавах и уважавах енергията й и отдадеността й към околните, и най-вече - на предаността й към двете й деца. Тази седмица в Балморал ние всички се опитваме да помогнем на Уилиям и Хари да превъзмогнат съсипващата ги скръб от опустошителната загуба, за която и всички ние страдаме", каза още в речта си кралицата, минути преди светът завинаги да се сбогува с любимата си принцеса.

Припомняме, че кaтo главен винoвниĸ зa жестокия инцидeнт бе набеден шoфьopът на принцесата - Aнpи Πoл, който също загина и зa ĸoгoтo до днес се твъpди, чe е yпpaвлявaл aвтoмoбилa под влиянието на голямо количество алкохол.