Автор
Woman.bg

Теодора Димова се завръща с нов роман за ужаса след 9 септември

Дългоочакваният нов роман на талантливата Теодора Димова вече е в книжарниците! „Поразените” (ИК „Сиела”) описва историята на три жени и едно дете, които губят своите мъже и бащи след събитията на 9.IX.1944 г. Книгата ще бъде представена официално по време на тазгодишното издание на „Аполония“ на 30 август (петък) от 20.00 ч. в Художествената галерия в Созопол.

След като затвори 10-годишния обърнат цикъл, посветен на християнството с последната си книга – „Зове овцете си по име”, в новия си роман видната българска писателка Теодора Димова ни връща към един от най-тъмните периоди в нашата история – първите седмици след преврата на 9 септември 1944 г.

„Поразените” разказва за тежката съдба на три жени и едно дете, които преминават през ужаса на деветосептемврийския преврат. Жени, чиито мъже и бащи са убити, и които вървят в леденото февруарско утро към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Напомнят на черни мироносици, но не за да възвестят радостната вест, а за да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на обичните им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а този кръг остава черен…

За написването на „Поразените” Теодора Димова коментира: „Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария. Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно на всички ни. Но поразени ли са наистина „Поразените”? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше едновременно, докато пишех за трите жени и за това дете. В какво се изразява поражението и в какво победата? Свети апостол Павловата прочута фраза звучеше през цялото време в главата ми: „…силата ми се в немощ напълно проявява…”. Кой е по-силен в очите на Бога – този, който кротко плаче в себе си, или онзи, който безсрамно тържествува?”

Четете още: Райна Кабаиванска взе престижната награда „Мария Калас“