Едно добро нещо може да се каже за 2021 г., и то е, че, слава богу, не бе толкова бурна като 2020 г., която претендираше да е най-лошата година заради връхлетялата света пандемия от COVID-19. И въпреки че 2021-ва трудно може да бъде наречена безметежна, факт е, че тя премина малко по-спокойно от предшественичката си, белязана под знака на коварния коронавирус.

Наистина, за момент в началото на лятото изглеждаше, че COVID-19 вече е зад гърба ни, въпреки че следващите месеци показаха тъкмо обратното. А 2021 г. донесе и други новини, както с лош, така и с добър характер. Ето 10 от най-значимите събития през отиваща си година, някои от които ще продължат да бъдат част от живота ни и през Новата 2022 г.

5. Талибаните се завърнаха на власт



Войната на САЩ в Афганистан приключи така, както започна двадесет години по-рано: с талибаните на власт. През 2020 г. президентът Доналд Тръмп сключи споразумение с талибаните, което изискваше изтеглянето на всички американски войски до 1 май 2021 г. Две седмици преди този краен срок президентът Джо Байдън нареди пълно изтегляне на САЩ, което да бъде приключено не по-късно от 11 септември 2021 г. - 20-годишнина от атаките от 11 септември. Докато изтеглянето продължаваше, националната армия на Афганистан рухна и талибаните превзеха страната. Кабул падна на 15 август, улавяйки в лапите си хиляди чужденци в столицата.

Съединените щати предприеха огромни усилия за евакуация на блокираните американци до 31 август – крайният срок, определен от талибаните. Оттеглянето на САЩ приключи на 30 август, оставяйки след себе си повече от сто американски граждани и до 300 000 афганистанци, които може би са отговаряли на изискванията за бързи визи за САЩ. Байдън нарече оттеглянето „изключителен успех“. Повечето американци не бяха съгласни с действията му и рейтингът му на обществено одобрение спадна главоломно. Съюзническите високопоставени лица нарекоха изтеглянето наред с други неща „безумно“ и „провал“.

САЩ похарчиха повече от 2,3 трилиона долара за Афганистан за две десетилетия, или приблизително 300 милиона долара на ден в продължение на двадесет години. Повече от 2500 военнослужещи на САЩ и 4000 американски граждани загинаха в Афганистан. Броят на афганистанците, които са загубили живота си, вероятно надхвърля 170 000. Въпреки че твърди, че е различно от това, което историята познава, новото талибанско правителство досега изглеждаше и действаше точно като това, което ужаси света преди двадесет години и предвещава появата на огромна хуманитарна криза.

4. Глобалната демократична ерозия продължава



Глобалната ерозия на демократичното управление, която е в ход от 2006 г., продължи и през 2021 г. Съединените щати, дългогодишни шампиони на демокрацията, видяха, че мирният им преход е нарушен за първи път в историята си от бунтовете на 6 януари, когато група разярени протестиращи нахлуха в Капитолия. Това събитие, съчетано с усилията на много щати да ограничат правото на глас и да дадат право на законодателните органи да отменят изборните резултати, доведе до това, което някога беше немислимо – Съединените щати бяха наречени „отстъпническа демокрация“.

Събития от подобен характер не липсваха и в други части по света. Бразилският президент Жаир Болсонаро атакува легитимността на изборите в страната си, което накара да се говори, че „демокрацията умира в Бразилия“. Зараждащите се демокрации в Мианмар, Чад, Мали, Гвинея и Судан бяха свалени с държавни преврати. Междувременно авторитарните правителства продължиха да потискат несъгласието.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше хвърлен в затвора, след като се завърна от Германия в Русия.

Съседна Беларус отклони пътнически самолет, за да арестува виден критик.

Китай затегна хватката си върху Хонконг.

Куба арестува хиляди критици след най-големите протести в своята история.

3. "Америка се завърна."



Джо Байдън повтаряше тази фраза през цялата 2021 г. Той се придвижи бързо след встъпването си в длъжност, за да изпълни обещанието си за укрепване на отношенията със съюзниците на Америка. Той върна Съединените щати към Парижкото споразумение за климата и Световната здравна организация, поднови новия START за пет години, опита се да съживи ядреното споразумение с Иран и прекрати подкрепата на САЩ за офанзивни военни операции в Йемен. Тези отклонения от политиката на бившия президент Доналд Тръмп America First предизвикаха аплодисменти в чужбина; първоначалните проучвания показаха рязко подобряване на имиджа на САЩ в чужбина.

С напредването на годината обаче много чужди столици открито се чудеха колко различна и устойчива е външната политика на Байдън. По критични въпроси като Китай и търговията, политиките на Байдън се различаваха от неговия предшественик повече по тон, отколкото по същество. Байдън също разтревожи много съюзници, особено в Европа, със склонността си към едностранни действия. Той отмени тръбопровода Keystone XL, изтегли се от Афганистан, подкрепи отказа от правата на интелектуалната собственост за ваксини и създаде AUKUS без значителни консултации с критични партньори. Обърканото изтегляне от Афганистан, тромавото въвеждане на AUKUS и бавният темп на обявяване на посланици също породиха съмнения относно компетентността на администрацията на Байдън, която се предполагаше, че е нейната сила.

2. Ваксините срещу COVID-19 пристигнаха



Ваксините срещу COVID-19 пристигнаха, когато вирусът мутира. Експерти категорично обявиха, че ваксините, създадени за справяне с новия коронавирус, могат да се присъединят към ваксините срещу едра шарка, полиомиелит и морбили, паротит и рубеола като основен напредък в спасяването на животи и намаляването на заболеваемостта в световен мащаб.

Скоростта, с която бяха разработени ваксините срещу COVID-19, беше зашеметяваща. Исторически са били необходими десет до петнадесет години, за да се развият ваксините. Най-бързата ваксина, разработена преди това, бяха четирите години, необходими за създаването на ваксината против паротит. Ваксините срещу COVID-19 бяха създадени за по-малко от година.

В същото време специалисти не пропуснаха да отбележат, че водещите ваксини срещу COVID-19 действат невероятно добре. Според твърденията им ваксините Pfizer и Moderna показват 90 процента ефективност срещу ранните варианти на COVID-19.

Повече от 7,4 милиарда дози ваксина са били приложени в 184 държави през първите единадесет месеца на 2021 г., като седемдесет държави са направили дарения.

Междувременно обаче твърде много хора, които биха могли да бъдат ваксинирани, избраха да не го направят, а немалко от тях, които искаха да се ваксинират, не можаха поради здравословни причини.

Вариантът Delta, идентифициран за първи път през декември 2020 г. в Индия, се оказа по-заразен от своите предшественици и скоро се превърна в доминиращия щам в света. През ноември 2021 г. южноафрикански учени идентифицираха появата на варианта Omicron. В рамките на седмици той беше открит по целия свят. След края на 2021 г. не беше ясно дали Omicron представлява по-голяма заплаха за здравето, или ще изпрати глобалната икономика в друг оборот. Това, което беше ясно, е, че повече от 5 милиона души по света и 800 000 американци са починали от COVID-19.

1. Държавите се провалиха в предизвикателството, свързано с проблемите около изменението на климата – отново



"Червен код за човечеството." Ето как генералният секретар на ООН Антониу Гутериш описа доклада на ООН, публикуван през август, в който се заключава, че човечеството е изправено пред катастрофални климатични промени, освен ако емисиите на улавящи топлина газове не бъдат намалени. Но не е нужно човек да чете доклада от 4000 страници, за да разбере това.

Екстремните промени в климата и времето доминираше в новините през 2021 г., както през по-голямата част от последното десетилетие. Рекордна суша порази американския югозапад. Рекордни наводнения опустошиха Белгия и Западна Германия. Епични горски пожари разтърсиха Гърция. Късните сезонни мусони опустошиха Индия и Непал. Оптимистите за климата биха могли да намерят някои промени, които да се радват през 2021 г. Президентът Байдън пое ангажимент Съединените щати да се присъединят отново към Парижкото споразумение за климата още на първия си ден от встъпването си в длъжност президент на САЩ.

През септември Китай се съгласи да спре финансирането на електроцентрали, работещи с въглища в чужбина, а Исландия откри съоръжение за отстраняване на въглеродния диоксид от въздуха. На срещата COP-26 в Глазгоу през ноември страните се ангажираха да предприемат стъпки за справяне с изменението на климата, включително чрез намаляване на емисиите на метан. Но обещанията все още не са реализирани. Въглеродните емисии скочиха през 2021 г., когато световната икономика се върна към живот. Дори когато президентът Байдън настоя Конгреса да разгледа изменението на климата в основен законопроект за инфраструктурата, той поиска от ОПЕК да увеличи производството на петрол в опит да намали цените на бензина. Преходът от изкопаеми горива към възобновяеми източници на енергия поставя световните лидери пред труден избор. Какво ще се случи от тук нататък, предстои да разберем през Новата 2022 година.

Четете още: Топ 10 на най-следваните родни знаменитости в Инстаграм за 2021 г.