Автор
Весела Георгиева

Това е само началото: Роботи и изкуствен интелект превземат света, хиляди остават без работа

Забелязали ли сте, че в много от родните супермаркети вече има каси на самообслужване? А че в заведенията сервират роботи? Е, светът се развива. Но накъде? И дали технологиите, вместо да направят живота ни по-лесен, всъщност ще ни оставят без доходи, водейки до съкращения и бедност?

Вчера стана ясно, че германската издателска група "Аксел Шпрингер", собственик на медиите "Политико", "Ди Велт" и "Билд", се готви да направи големи съкращения, заявявайки, че журналистите вече ще могат да бъдат заменяни от изкуствен интелект, съобщава вестник "Гардиън".

"Шпрингер" призовава медиите да се съсредоточат върху разследващата журналистика и оригиналните коментари. Изпълнителният директор на германската медийна група заяви, че журналистите са изложени на риск да бъдат заменени от системи с изкуствен интелект като ChatGPT.

Изявлението беше направено в момент, когато издателят се опитва да увеличи приходите на германските вестници и да ги превърне в "изцяло дигитална медийна компания".

"Изкуственият интелект има потенциала да направи независимата журналистика по-добра, отколкото някога е била - или просто да я замени", заяви главният изпълнителен директор Матиас Дьопфнер във вътрешно писмо до служителите. По думите му инструментите на изкуствения интелект като популярния ChatGPT обещават "революция" в информацията и скоро ще бъдат по-добри в "обобщаването на информация" от човешките журналисти.

"Разбирането на тази промяна е от съществено значение за бъдещата жизнеспособност на едно издателство. Само тези, които създават най-доброто оригинално съдържание, ще оцелеят", каза Дьопфнер, цитиран от БГНЕС.

Всъщност проблемът не е от днес. И няма да приключи само с журналистите...

Според базирания в Оксфорд Humanity Instititute - едни от първите професии, част от които ще изчезнат почти напълно до десетина година, са тези на работниците във фабриките, на охранителите и градинарите, застрашени са и професиите от транспортно-логистичния сектор, включително превоза на хора. В малко по-късен период от време в историята ще останат секретарките и счетоводителите.

Съвсем скоро няма да е гарантирана и нито една чиновническа професия. Още в следващите години роботите ще поемат не само опасните, мръсните и скучни работи. Ще изчезнат и много професии в сектора "Здравеопазване", от най-висши до редови, твърди известният нидерландски футуролог Ричард ван Хойдонг в книгата си "Светът утре".

Суперкомпютри като Watson на IBM скоро ще се справят много по-бързо от юристите с обработката на огромен брой съдебни дела, като въз основа на това ще издават присъди и вероятно ще са в помощ на съдиите. Точно тяхната професия едва ли ще изчезне скоро, но много други в юридическия сектор са застрашени.

В света вече работят над 3 милиона индустриални роботи. За сравнение, през 2019 година техният брой беше 2,6 милиона.

В Япония и Китай вече е масова практика да уволняват служители, работещи като касиери, фабрични работници и дори рецепционисти в хотели, като техните места са заети от роботи. А сме още в началото!

От друга страна, благодарение на роботите, в медицината са възможни много сложни операции - прецизни и безкръвни, които иначе не биха били немислими.

Роботи са и новите "герои", когато става въпрос за намиране на хора, пострадали при земетресения. Румънският професор Михаил Сикитиу от Държавния университет на Северна Каролина в САЩ работи върху нови малки биоботове – механични насекоми с вградени устройства, които могат да спасяват десетки хиляди животи в случай на земетресение, съобщи „Плусинфо“. Проектът използва предимно хлебарки от Мадагаскар.

Насекомото "киборг" е "въоръжено" с мини-електроника и се пуска през руините. На гърба му са поставени миниатюрни, литиево-полимерни батерии и електронни схеми за комуникация с високоговорител и микрофон с радиопредавател. Така малкото насекомо може, управлявано дистанционно, да се промъква през малки пукнатини и да събира ценна информация за нуждите на спасителите.

Явно трябва да се търси баланс. Но дали сме готови да го постигнем, заслепени от желанието да прогресираме и трупаме по-големи печалби?