Автор
Веселина Петрова

Товарищ Путин сделал ваксина! И сега?

Имаме си руски газ, руска водка, а сега си имаме и руска ваксина срещу Ковид-19. Вчера дойде новината. Съобщи я лично президентът Владимир Путин. Първата в света ваксина вече е регистрирана и тя е с руски знак - Спутник В.

Това е положението. Надпреварата за това кой да е по-по-най и този път бе спечелена от руснаците. И още нещо – не само е регистрирана, но и дава добри резултати. Това пък го каза министърът на здравеопазването на Русия – Михаил Мурашко.


И така Русия стана първата страна в света с регистрирана ваксина срещу коронавирус.

След като бе първата държава, изпратила кучето Лайка в Космоса, първата държава, изпратила човек в Космоса, първата държава с жена космонавт... Всъщност като се замисля руснаците държат доста първи места. А в този свят на надпревара да си първи определено те прави специален.

Другата добра новина е, че съвсем скоро руската ваксина ще влезе в масово производство. Путин дори сподели, че една от дъщерите му вече се е ваксинирала, което е знак, че той има пълно доверие на изследователите и ваксината наистина е безопасна.

Първите ваксинирани ще бъда лекарите и учители. След 1 януари 2021 г. всички ще могат да си я сложат.

А вие готови ли сте да се ваксинирате? Ще се доверите ли на г-н Путин или ще чакат американците да го стигнат и да регистрират своя? Или въобще не вярвате в могъщата сила на коронавируса?

Днес излезе информация, че президентът на САЩ - Доналд Тръмп, вероятно ще форсира регистрирането на американска ваксина срещу COVID-19. За това писа вестник "Ню Йорк таймс". Според изданието, държавният глава е смятал да отвърне на руския си колега. Тръмп вероятно ще ускори процеса по издаването на лиценз за препарата и по вътрешнополитически причини. "Бързото пускане на ваксината би му дало още известна подкрепа на президентските избори на 3 ноември", посочи още вестникът. мнозина обаче се опасяват, че това може да се отрази на безопасността на ваксината.

Разбира се, всеки има право на лично мнение, особено, когато става въпрос за неща тъй важно. Или за най-важното – животът и здравето ни. Аз бих препоръчала на майка ми да се ваксинира, защото е в рисковата група. Вярвам, че ваксините не са нещо лошо, защото гарантирано през годините са спасили много човешки животи. И честно, няма значение кой е производителят, ако е гарантирана безопасността. Животът няма цвят, раса и национална принадлежност.

Аз съм от онези житейски романтици, които вярват, че всички хора трябва да работят заедно за един по-добър свят. Извън надпреварата и меренето на това на кого му е по-голям. Но пък трябва да им го признаем на руснаците. Без много шум за нещо много често успяват да бъдат първи.

Понякога ми се иска и ние да сме тъй целеустремени. И без да се вживяваме в игрите на големите да си намерим свой път. Много ми се иска да можем да работим за това да бъдем първи. Били сме. Нали знаете. В много неща. Това, че сме дали азбука на други народи, че сме се запазили идентичността си, въпреки османското иго, че имаме човек, летял в Космоса, че децата ни печелят златни медали по информатика не е измислен пиар. Показва, че материалът ни е добър. Просто трябва да следваме пътя си. Нашият. Така, както го правят другите. И да отделяме достатъчно пари за онези, които ще ни изправят като народ, ще придадат смисъл на битието, ще ни карат да се гордеем, че сме първи в нещо. Защото, за да бъде произведена тази ваксина, трябват пари, условия. Няма да коментирам парите, които се дават у нас за наука. Но ми се иска...