Автор
Веселина Петрова

Трябва да съм в офиса, а какво правим с детето? Кога, за бога, пускате градините?

Детските градини ще останат затворени до края на май месец. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев. И допълни, че дори част от тях да отворят, те ще бъдат достъпни за много малко хора. Министърът обясни, че епидемиологичната ситуация се следяла ежечасно...

Според експертите, при взаимодействието на децата в една градинска група има риск, ако едно от хлапетата е заразено с коронавирус, рискът на заболеваемост в нея да скочи на 10.
От друга страна, според проучвания, между 30 и 50% от родителите биха пуснали малчуганите си на детска градина, посочи министър Вълчев.

Е, според нас този процент е доста по-висок. Предвид дългата „ваканция” по време на карантината и връщането към нормален живот след седмица, повечето родители се чудят какво да правят с децата у дома. Хората ще трябват да се върнат на работа, ако все още имат такава. И тогава възниква резонният въпрос – ами какво правим с малчуганите? До навършването на 12 г. по закон нямаме право да ги оставяме сами у дома. А и кой родител би посмял да го направи? Детето си е дете. Все ще измисли някаква глупост. Може даже къщата да запали. И тогава – кой ще носи отговорност?


Във връзка с назряващия проблем, Антонина Кенова от Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система е изпратила Отворено писмо до Министерски съвет.

В него се казва, че „родителите на деца до 12-годишна възраст са изправени пред редица предизвикателства. Съвместяването на дистанционна работа, дистанционно обучение, гледане на дете в предучилищна и начална училищна възраст доведе до огромно напрежение в семействата към днешна дата.

Според нея трябва да бъдат събрани становищата на поне трима независими епидемиолози и да се помисли не кога, а как да бъдат отворени яслите и детските градини така, че децата да бъдат обгрижени без риск за здравето им.

Според Кенова отварянето само на част от детските заведения няма да реши проблема, а ще го задълбочи, настройвайки майките една срещу друга. Има много хора, които няма как да работят дистанционно, а сега – в ситуация на криза, няма как и да се откажат от работата си, защото трябва да изхранват същите тези деца, които няма кой да гледа!

„Вие сте там, за да предложите план за действие, възможни решения, които да са базирани на професионални становища на ЛЕКАРИ епидемиолози, а не под натиск на тълпата! И не, няма какво да чакаме другите държави. Знаете ли защо? Защото никъде в Европа няма група от 40 деца с един учител! Никъде в Европа няма деца в яслена възраст, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се гледат от медицински сестри. Имаме нужда от наш план, наши мерки и възможни решения. И най-накрая истинска промяна в образователния модел за децата от 0 до 7 г.”, се казва още в писмото.


В писмото има приложена и анкета, резултатите от която показват, че 73 процента от участниците в допитването (15629 човека от общо анкетирани 21 359 човека) са отговорили утвърдително на въпроса “Да отворят ли детските градини и яслите от 13 Май?”: „Да, при строго спазване на хигиенни и противоепидемиологични мерки, без задължително присъствие”. А 69 процента биха пуснали децата на ясла или градина, ако заведенията отворят врати на 13 май.