Циркът със зелените сертификати започна. Добре дошли, драги зрители!

21 октомври 2021 | 13:16
4796
8
Снимки: Pixabay
8

Така. Вече на всички ни е ясна новата заповед на здравния министър на страната – Стойчо Кацаров. От днес всеки, който е над 12 години, и иска да пристъпи прага на закрито обществено място, трябва да покаже т.нар. „зелен сертификат“ за преболедуване, ваксинация или негативен тест.

Мярката ще важи за заведения за хранене и развлечения, за фитнес, спортни зали и големи търговски обекти, но не и за магазини за хранителни стоки под 300 кв.м., аптеки, градски транспорт, банки, държавни и общински структури. Стряскащото и внезапно решение се прилага на фона на близо 5 000 заразени за последните 24 часа. В последните две седмици бе отчетен ръст в заболяваемостта и смъртните случаи, както и нарастване броя на хоспитализираните.

На местата, в които ще се влиза със "зелен сертификат", ще има служители, които ще проверяват неговата валидност както чрез смарттелефона, така и визуално – на хартия.Т.нар. безплатни бързи тестове за неваксинирани и непреболедивули ще бъдат осигурявани от държавата, но не и самата манипулация. Така де – дупе да им е яко не тези, които не искат да се ваксинират и ще трябва на всеки 72 часа да си пускат въпросните изследвания.

Какво всъщност се случва у нас? Факт е, че България е последната по брой на ваксинациите в ЕС. Но е и факт, че от днес, 21 октомври, тя ще се превърне в една от малкото държави в Източна Европа, осмелили се да въведат задължителен "зелен сертификат" за всички дейности на закрито (с изключение на гореизброените). Другата с подобно решение е Словения. Здравните министри и на двете страни – България и Словения, аргументираха решението си с това, че друг вариант да се спре инфекцията няма, освен 4пълен локдаун, който обаче едва ли вече някой от нас желае или може да си позволи".

Ясно е, че голямата цел е така да се стимулират повече хора да се ваксинират. Само дето тактиката вече е сменена – като не става с награди и подаръци, ще играе секирата. Отивай и се ваксинирай да не си създаваш повече проблеми. Ние не те задължаваме, но ти си преценяваш дали да си усложняваш повече живота. Тя, ваксината, не е задължителна, видиш ли, но ако си я направиш, със сигурност ще ти спести и парите, и времето, и редицата други грижи, които ще ти се стоварят на главата в случай че не си я сложиш.А ето какво гласи наказателния кодекс на Република България по този казус:

„Чл. 143. (1) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, са наказва от свобода до шест години.“


Налице е и въпросът за ефективността на ваксините. На всички ни е ясно, че за да се докаже благотворният ефект от дадена ваксина, трябва да мине известно време от поне няколко години. Така че – колкото повече „опитни мишлета“ за по-кратък период от време, толкова по-бързи заключения... И, разбира се - продажби на ваксини. Само дето тук не става въпрос за мишлета, а за хора.

И не, не съм против ваксините. Всеки има право на избор дали да се ваксинира, или не. Но съм против принудата в каквато и да е форма, скрита зад фасадата на уж личния избор, но направен против собствената воля. Парадоксално, нали?! Това вече не е стимул, а „извиване на ръцете“, чиста проба принуда и шантаж.

Някой ще каже - ама вижте какво направиха другите държави - там повече от половината население във всяка една европейска страна вече е ваксинирано, дори някои от тях, като Италия например, ходят на работа само със зелен сертификат, мерките се разхлабват, хората постепенно започват да се връщат към стария начин на живот. А ние, тук, се дърпаме като магарета на път. Само дето пътя, на който сме застанали, едва ли води към Европа...

За заплатите е излишно да споменаваме каквото и да било. Качеството на живот у нас е далеч от това на европейците на Запад. А социалната политика у нас към най-слабите и ощетени от съдбата - инвалидите и хората в неравностойно положение, е равносилна на мародерство.

И докато цяла Европа, в това число и ние, е изправена пред енергиен ценови шок заради  рекордно високите цени на природния газ и електричеството, тук почти няма стока, чиято цена също да не се катери нагло нагоре по скалата на гражданското недоволство. И не се питайте защо толкова много българи не искат да се ваксинират. Няма го доверието! Доверието в институциите, в лекарите, в политиците, няма я вярата в просперитета и прогреса на България. 

Четете още: Безплатни тестове до края на седмицата пред дискотеките? Добра новина, ама друг път

Коментари

8 mastit farmaceft
  24 октомври 2021 | 06:41 отговор
 

ja stiga,4e ne deistvat,ne deistvat no parite sa usvoeni.trjabva da svikvate da vi botzkame.pove4e vaksinirani,pove4e slu4ai,pove4e strah.

 
7 неантиваксър
  22 октомври 2021 | 20:33 отговор
 

Значи изчетох "статията" голям смях падна. За жалост лекарите ни са неграмотни и мързеливи същества, за тях каквото са чели на времето от жълтите записки на някой "професор" по заслуги от ссоца е единствената истина. Ами запитайте се дали ваксината е вредна след като ми пушиш по 1 кутия с цигари / заплахите ги има на всяка кутия включително бездетие /, пиеш по няколко енергийни напитки и тъпчеш търбуха си с колбаси, в които никой не може да казва какво има. Аз вече имам няколко комшии починали от ковид нежелаещи да се ваксинирар ;)

 
6 Браво
  22 октомври 2021 | 13:28 отговор
 

Напълно подкрепям написаното, точно така е. Това е цирк. Интересно е как политиците ни си затварят очите за реалността, за да прилапат някое евро отвън.

 
5 охооо
  21 октомври 2021 | 16:33 отговор
 

Нищо против ваксините,но против принудата.Не може да принудиш човек за това и да не му дадеш избор,особено заради правото му на труд.Да принудят медицински персонал да се ваксинира,е малоумие на фона на липсващи кадри.Кой ще работи?Кацата ли?Хептем ще го закъсат пациентите ,но това слабо ме вълнува,защото масово одобряват сертификатие,сякаш те дават гаранции за прекъсване на заболяването.Аман от този театър!

 
4 и така
  21 октомври 2021 | 16:23 отговор
 

децата си студени да целуват дано!Не били принудили хората,но ще си плащат тестовете.Свещи на най-милото да си вземете!

 
3 чл29 глава 2
  21 октомври 2021 | 15:09 отговор
 

от конституцията гласи ме сте престъпници с рези опити

 
2 Литекс-София
  21 октомври 2021 | 14:49 отговор
 

Тази статия е подигравка с науката и здравия разум. Изпълнена е с толкова безумици, сгрешена логика и откровени лъжи, че се чудя откъде да започна. Само ще напомня, че освен права, всички ние имаме и задължения. Погледнете пак закона, който сте цитирали. Там има изключение за "общественото благо". Аргумента, че някой печелел от ваксините - направете и вие ваксина и я пуснете безплатно. Има вирус, знаем как работи, а ваксината БЕЗСПОРНО рабпти. Проверете проучвания от Израел (99% ваксинирани) и Шотландия (100% електронен здравен картон). Невежеството не е оправдание.

 
 
Литекс - лъжата
21 октомври 2021 | 15:00

Към 20.10.2021 г. Шотландия: Напълно ваксинирани хора 3,88 млн. % напълно ваксинирани 71,2% Израел: Напълно ваксинирани хора 5,71 млн. % напълно ваксинирани 61,9% В Израел, апропо на 1,5 милиона им прекратиха сертификатите, защото трябва да ги боднат с 3-та доза, а уж бяха за вечни времена зелените "климатични" сертификати.

 
Литекс - лъжата
21 октомври 2021 | 15:01

Към 20.10.2021 г. Шотландия: Напълно ваксинирани хора 3,88 млн. % напълно ваксинирани 71,2% Израел: Напълно ваксинирани хора 5,71 млн. % напълно ваксинирани 61,9% В Израел, апропо на 1,5 милиона им прекратиха сертификатите, защото трябва да ги боднат с 3-та доза, а уж бяха за вечни времена зелените "климатични" сертификати.

 
21 октомври 2021 | 15:21

Какво работи? Точно Израел е една от страните, където въпреки големия % ваксинирани(над 60), заболелите и смъртните случаи се увеличават. Във Великобритания 80% са имунизирани с втора доза и "С близо 50 000 случая на ден, 1000 хоспитализирани на ден и с над 600 новозаразени на 100 000 души, Великобритания регистрира най-стряскащите цифри на пандемията от последните три месеца. Само в понеделник са починали 223 души в резултат от вируса, което е най-голямото число от март."??

1 ИВАНКА ДИМИТРОВА
  21 октомври 2021 | 14:20 отговор
 

Е, ПОНЕ НА ВАС "СКЪПА" АВТОРКЕ СЛЕД СТАБИЛНИЯ ХОНОРАР ЗА ТАЗИ ПОРЪЧКОВА СТАТИЙКА ЩЕ ВИ Е ИЗЛЕЗНАТ БЕЗ ПАРИ ! ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС ДЕТО"НЕ СЪМ ПРОТИВ ВАКСИНИТЕ" ОБАЧЕ "колкото повече „опитни мишлета“ за по-кратък период от време, толкова по-бързи заключения..." И ТН СМЕ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ? НА КОГО ДА ИМАМЕ ДОВЕРИЕ НА ТАКИВА КАТО ВАС ЛИ ИЛИ НА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО НЕ СМОГВАТ ВЕЧЕ? И НЕ МИ ОТГОВАРЯЙТЕ, ЧЕ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НЕ БИЛА ПОТГОТВЕНА, АМИ ИДЕТЕ ДОБРОВОЛЕЦ И ВИЕ И СЕМЕЙСТВОТО ВИ В БОЛНИЦИТЕ И МОЖЕ ДА ПРОГЛЕДНЕТЕ!

 
 
Йовано, Йованке
21 октомври 2021 | 14:52

Уважаема Иванке, затова ли лекарите и медицинските работници заявяват, че не искат и няма да се ваксинират - защото не смогват и са мазохисти ли? Айде стига ГАДНА ДОЛНА ПРОПАГАНДА!!! П.П. Не "ПОТГОТВЕНА", а ПОДГОТВЕНА.

 
охооо
21 октомври 2021 | 16:29

Иванке,бях решила да се вксинирам.Но по лсучайност работих в препоръчаното от теб място-ковид отделение месеци наред.Моля те,да не ми говориш небивалици.Защото заради тъпите овце,които се тестват за щяло и нещяло,ходят по доктори за щяло и нещяло,или близките им не искат да ги гледат-заради цялата тази гмеч,здравната система ИЗдишва.Ако всеки спокойно си остане у дома,ще се излекува,няма да умре в паниката си,постъпвайки в ковид отделение.Защото масово хем ги сърби,хем боли.И нямам против ваксинираните да си плащат скапаното лечение,макар,че масово си плащат осигуворки.Нямам против дори при заболяването ковид да не постъпя в болница,както и направих.Но кой дава право на избор?Това е един цирк.И не бих се учудила дори,ако тези ваксини не действат.Дори и да не вредят.Но знае ли човек.

Добави Коментар

Най-четени