Циркът със зелените сертификати започна. Добре дошли, драги зрители!

Така. Вече на всички ни е ясна новата заповед на здравния министър на страната – Стойчо Кацаров. От днес всеки, който е над 12 години, и иска да пристъпи прага на закрито обществено място, трябва да покаже т.нар. „зелен сертификат“ за преболедуване, ваксинация или негативен тест.

Мярката ще важи за заведения за хранене и развлечения, за фитнес, спортни зали и големи търговски обекти, но не и за магазини за хранителни стоки под 300 кв.м., аптеки, градски транспорт, банки, държавни и общински структури. Стряскащото и внезапно решение се прилага на фона на близо 5 000 заразени за последните 24 часа. В последните две седмици бе отчетен ръст в заболяваемостта и смъртните случаи, както и нарастване броя на хоспитализираните.

На местата, в които ще се влиза със "зелен сертификат", ще има служители, които ще проверяват неговата валидност както чрез смарттелефона, така и визуално – на хартия.



Т.нар. безплатни бързи тестове за неваксинирани и непреболедивули ще бъдат осигурявани от държавата, но не и самата манипулация. Така де – дупе да им е яко не тези, които не искат да се ваксинират и ще трябва на всеки 72 часа да си пускат въпросните изследвания.

Какво всъщност се случва у нас? Факт е, че България е последната по брой на ваксинациите в ЕС. Но е и факт, че от днес, 21 октомври, тя ще се превърне в една от малкото държави в Източна Европа, осмелили се да въведат задължителен "зелен сертификат" за всички дейности на закрито (с изключение на гореизброените). Другата с подобно решение е Словения. Здравните министри и на двете страни – България и Словения, аргументираха решението си с това, че друг вариант да се спре инфекцията няма, освен 4пълен локдаун, който обаче едва ли вече някой от нас желае или може да си позволи".

Ясно е, че голямата цел е така да се стимулират повече хора да се ваксинират. Само дето тактиката вече е сменена – като не става с награди и подаръци, ще играе секирата. Отивай и се ваксинирай да не си създаваш повече проблеми. Ние не те задължаваме, но ти си преценяваш дали да си усложняваш повече живота. Тя, ваксината, не е задължителна, видиш ли, но ако си я направиш, със сигурност ще ти спести и парите, и времето, и редицата други грижи, които ще ти се стоварят на главата в случай че не си я сложиш.



А ето какво гласи наказателния кодекс на Република България по този казус:

„Чл. 143. (1) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, са наказва от свобода до шест години.“


Налице е и въпросът за ефективността на ваксините. На всички ни е ясно, че за да се докаже благотворният ефект от дадена ваксина, трябва да мине известно време от поне няколко години. Така че – колкото повече „опитни мишлета“ за по-кратък период от време, толкова по-бързи заключения... И, разбира се - продажби на ваксини. Само дето тук не става въпрос за мишлета, а за хора.

И не, не съм против ваксините. Всеки има право на избор дали да се ваксинира, или не. Но съм против принудата в каквато и да е форма, скрита зад фасадата на уж личния избор, но направен против собствената воля. Парадоксално, нали?! Това вече не е стимул, а „извиване на ръцете“, чиста проба принуда и шантаж.

Някой ще каже - ама вижте какво направиха другите държави - там повече от половината население във всяка една европейска страна вече е ваксинирано, дори някои от тях, като Италия например, ходят на работа само със зелен сертификат, мерките се разхлабват, хората постепенно започват да се връщат към стария начин на живот. А ние, тук, се дърпаме като магарета на път. Само дето пътя, на който сме застанали, едва ли води към Европа...

За заплатите е излишно да споменаваме каквото и да било. Качеството на живот у нас е далеч от това на европейците на Запад. А социалната политика у нас към най-слабите и ощетени от съдбата - инвалидите и хората в неравностойно положение, е равносилна на мародерство.

И докато цяла Европа, в това число и ние, е изправена пред енергиен ценови шок заради рекордно високите цени на природния газ и електричеството, тук почти няма стока, чиято цена също да не се катери нагло нагоре по скалата на гражданското недоволство. И не се питайте защо толкова много българи не искат да се ваксинират. Няма го доверието! Доверието в институциите, в лекарите, в политиците, няма я вярата в просперитета и прогреса на България.

Четете още: Безплатни тестове до края на седмицата пред дискотеките? Добра новина, ама друг път