Църквата почита св. Емилиан – символ на ревностната вяра в Христос

08 август 2019 | 07:24
14358
0
Снимка: Pixabay, Wikipedia
0

На 8 август Православната църква почита паметта на св. Емилиан, епископ на Кизик. Той живеел по времето на император Лъв Арменец, наричан още иконоборец, през 8-9-и век. По заповед на владетеля били изгорени хиляди икони от християнските храмове, а всички вярващи били заставяни от него сами да хвърлят иконите си в огньовете.


Емилиан не искал да се подчини на наредбата. На увещанията от страна на императора епископът отговорил с думите: „Ако този въпрос е църковен, както сам говориш, то нека се обсъди според обичая в Църквата! От старо време църковните въпроси се обсъждат в църквите, а не в царските палати!“

Разгневен от смелостта и твърдата позиция на Емилиан, Лъв Арменец изпратил свещеника заедно с други православни епископи, отказали да се подчинят на неговата заповед, на заточение.Там епископът прекарал пет години в мъки и изтезания заради непоклатимата си вяра. Загива като изгнаник през 820 г.

В превод от латински името на светеца означава ревност. Затова то се свързва с ревностната вяра в Христос.Имен ден празнуват: Емилияна, Емилиян, Емил, Емилия.

Честито на имениците!

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени