Цветница е! Празник на надеждата и добротата

17 април 2022 | 07:52
28239
4
Снимка: Pixabay
4

На Цветница православната църква отбелязва тържественото влизане на Исус в Йерусалим. Както знаем от евангелията, Сина Божий влязъл в града, възседнал магаре в знак на смирение. Пред градските порти той бил приветстван с веещи се пред погледа му палмови клонки и възторжени възгласи „О, санна!”. Едва няколко дни по-късно същата тази тълпа безжалостно ще пронизва въздуха с яростната повеля „Разпни го!”.

Цветница е подвижен празник и се отбелязва винаги в неделята след Лазаровден и една седмица преди Великден. Според региона, в който се празнува, можем да го срещнем под различни названия - Цветница, Връбница, Цветна неделя, Куклинден, Вая.

Сред най-разпространените обичаи, които се спазват до ден днешен в много краища на страната, е т.нар. „кумичене” на лазарките. Ритуалът представлява хвърляне на върбови венчета в реката, по които се гадае дали момата скоро ще се омъжи. С този именно обичай завършва кръга от пролетните момински игри, които се изпълняват на Лазаровден.


Прочети още: Лазаровден е: Ако не лазаруваш, няма да се омъжиш

Традицията повелява да окичим косите си с венец от върбови клонки или да ги отнесем в църквата, за да се осветят, а после да ги върнем в домовете си за здраве, късмет и плодородие. Вярва се, че, поставени на домашния иконостас или над входната врата, върбовите клонки имат силата да лекуват, да пазят от лоши очи и несгоди. Посланието на този свещен акт е да се научим да бъдем по-смирени и по-добри един към друг, изпълнени с повече вяра, надежда и любов.

Забранено е да се ругае, да се бродира и шие, да се чисти къщата и да се извършва тежка физическа работа.

Жасмина, Роза, Невена... и ти, Ива. Теменужка, не се прави на срамежлива. Росица, и ти не се ослушвай, ами донеси най-сетне кутията с ббонбони. Ралица, не се подсмихвай, и ти празнуваш днес. Явор, Росен и Ясен също да не се крият. Да почерпят както подобава. Виолета, Върбан, Делян, Здравка, Калина, Лилия, Маргарита, Цветелина - денят е ваш!И всички вие, без значение дали сте с име на цвете, дърво, храст или на нещо друго, сплетете и украсете косите си с венчета – изборът е голям – от върбови клонки до маргаритки, жълтурчета или люляк, а защо не - от всичко наведнъж.


Честито на имениците и цветен празник на всички!

Коментари

4 ПРОРОКА
  26 април 2021 | 15:46 отговор
 

КОЙТО Е ИСТИНСКИ ХРИСТИЯНИН ИЛИ ИСТИНСКИ МЮСЮЛМАНИН,ДА ВЗЕМЕ КАКВОТО ОРЪЖИЕ НАМЕРИ И ДА ЗАПОЧНЕ ДА ИЗТРЕБВА КУЧЕТАТА !!! БОЖИЯ ГНЯВ ИДВА НА ЗЕМЯТА И НЯМА ДА ПОЩАДИ НИТО ЕДИН ПРИЯТЕЛ И СЪУЧАСТНИК НА КУЧЕШКИЯ РОД !!! ИМАТЕ ЕДИН МЕСЕЦ !!!

 
3
  12 април 2020 | 09:46 отговор
 

 
2
  12 април 2020 | 08:02 отговор
 

 
1 .
  10 април 2017 | 14:31 отговор
 

Павел Георгиев, вие сте потресаващо неграмотен и очеваден олигофрен

 

Добави Коментар

Най-четени