"Ще се видим отново след 25 години!", каза Лора Палмър на агент Купър в Черната дупка. Линч удържа на обещанието си пред феновете на култовия сериал и направи трети сезон, който обясни и завърши цялата история, състояща се от двата предишни сезона, филма "Туин Пийкс - Огън, следвай ме", четири книги (разкриващи паралелни детайли за някои герои, както и подробности за тези 25 години между втори и трети сезон) и много, много митове и легенди, създадени около приказно мистичното несъществуващо градче. В новия сезон Линч буквално надминава себе си, като наистина завършва цялата история с много препратки към свои любими визуални артисти, писатели и философи в една невероятна еклектика от мистерия, пленителна романтика и от онзи необясним ужас, който успява да вкара под кожата на зрителите си. Затова и си позволихме да съберем някои неособено известни факти около вселената "Туин Пийкс", а прекият повод е последния излъчен епизод на сериала на 3 септември.

- Героят на Франк Силва Боб е бил измислен съвсем спонтанно. Това е първата и единствена роля на Силва, който всъщност работел като декоратор и помошник на филмовия сет. Линч видял отражението в огледало на случайно заснетия Силва в предварителни кадри за сериала и бил впечатлен от излъчването му. Това е първата и последна роля на Силва, но трябва да признаем, че е повече от впечатляваща.


- Изабела Роселини (от култовия филм на Линч "Синьо кадифе") първоначално е трябвало да влезе в ролята на Джоузи Пакард, която обаче отказала, като изтъкнала като причина твърде дългия ангажимент към сериала. Ролята е пренаписана за Джоан Чен, така че да пасне на това, че е китайка.

- От ABC настоявали Линч и Фрост да разкрият кой е убиецът на Лора Палмър още в първия сезон, но за втория вече били категорични. Причината била, че очаквали гледаемостта на сериала да се повиши значително. Рейтингът на "Туин Пийкс" обаче рязко спада, когато Линч все пак се съгласява и зрителите разбират кой всъщност е извършителят на убийството.

- Кайл МакЛоклан настоял да не се развие потенциалната романтична история между неговия герой Дейл Купър и героинята на Шерилин Фен Одри Хорн. Като причина изтъкнал неморалната спрямо зрителите разлика във възрастта на Купър и Одри.

- Първоначалната идея на Линч била Шерил Лий (актрисата, която играе Лора Палмър) да се появи само в сцената, където откриват трупа на героинята. Но когато ѝ дали още една сцена, където с Лара Флин Бойл (която играе приятелката ѝ Дона) са на пикник, режисьорът бил впечатлен от актьорските умения на Шерил и с Фрост променили сценария, като постепенно добавяли още и още сцени с участието на Лора Палмър.

- Говоренето "наобратно" в Черната дупка се е получило по наистина интересен начин. Актьорите записвали репликите, след това ги reverse-вали, научавали ги записани наобратно, записвали ги така и отново ги reverse-вали. По този начин се получава странното, понякога почти неразбираемо произнасяне на цели изречения с интонация, от която ни побиват тръпки.

- От Showtime пътвоначално отказват искания от Дейвид Линч бюджет за третия сезон, след което той просто се отказва от проекта. Много от актьорите от сериала записват кратки видеоклипове, с които изказват категоричното си мнение, че без Линч няма да участват в "Туин Пийкс". В следствие на това от Showtime все пак склоняват и предостаят желания от режисьора бюджет.

- "Великанът" от първите два сезона в новите епизоди е вписан във финалните надписи като "?????????", а иначе наричат героя "The Fireman" (и го превеждат Пожарникаря или Огнебореца; ние предпочитаме второто заради "Fire Walk With Me" ("Огън, следвай ме").

- Дейвид Линч и Марк Фрост показват привидна склонност към числата в новия сезон - виждаме ги навсякъде, както и много герои диктуват уж излишни и безсмислени числа на други. Ако гледате обаче сериите по повече от веднъж и внимавате в детайлите, ще видите ясни причини за появата на конкретните числа и препратки към предишни епизоди, сезони и филма "Туин Пийкс: Огън, следвай ме".