Автор
Мария Николова

Тъмната истина за Майка Тереза: Светица или шарлатанка беше тя?

Тя е обявена за една от великите личности на 20 век, канонизирана е за светица, дори е удостоена с Нобелова награда за мир. Израснали сме с един образ на Майка Тереза, достоен за възхищение. Дори името ѝ отдавна е нарицателно за доброта, милосърдие и чиста любов. Доколко обаче тази представа е истина?

Нов филм хвърля съвсем различна светлина върху живота на монахинята от Калкута, като представя малко известни факти за нея. Те до такава степен се разминават с представата за Майка Тереза, изграждана в продължение на десетилетия, че мнозина се чудят ангел ли е била или шарлатанка родената в Скопие албанка, която се посвещава на вярата на 12-годишна възраст.

View post on Instagram
 

Едно от най-скандалните твърдения е свързано със състоянието на болниците към „Мисионери на милосърдието”, орден основан от Майка Тереза, който се грижи за най-бедните, болните и умиращите по света. Според хора, работили тясно с него, монахините изобщо не са полагали необходимите грижи за пациентите. Освен това въпреки многобройните дарения, които светицата успявала да получи, в лечебните заведения царяла пълна мизерия, а иглите се използвали многократно, без да се дезинфекцират. Оказва се, че при един случай на жена с изгаряния са били отказани болкоуспокояващи.



“Те имаха парите да създадат съвсем прилична болница, но не го направиха. Казваха, че ще се молят за отминаване на болката без лечение”, твърдят запознати.

Идеята за това се корени в самото схващане на Майка Тереза за болката - тя е неизменна част от нейната вяра. Монахините например трябвало да се самобичуват, защото светицата вярвала, че страданието ще изкупи греховете на света.

Друга критика към Майка Тереза е, че към нейната организация през 80-те години на миналия век потичат десетки милиони долари, които отиват в банката на Ватикана. Въпреки огромните суми пари, които са дарявани на организацията във времето, болниците били мизерни.

Под въпрос е и отношението на светицата към скандала със сексуалните посегателства срещу деца, извършвани от представители на католическата църква. В един от случаите Майка Тереза засвидетелства подкрепата си за свещеник, обвинен в такива престъпления, което го освобождава от наказателна отговорност.

През годините организацията на албанската монахиня неколкократно влиза в полезрението на властите, като в няколко случая името ѝ е замесено в скандали за трафик на хора и деца.

Истина ли са новите разкрития за Майка Тереза? Всеки сам избира на какво да вярва. Ние няма обаче как да забравим и огромните заслуги на тази забележителна жена, която за мнозина е носител на светлината на вярата, надеждата, добротата и любовта.