Тъмната истина за Майка Тереза: Светица или шарлатанка беше тя?

11 май 2022 | 17:25
4446
9
Снимки: Getty Images
9

Тя е обявена за една от великите личности на 20 век, канонизирана е за светица,  дори е удостоена с Нобелова награда за мир. Израснали сме с един образ на Майка Тереза, достоен за възхищение. Дори името ѝ отдавна е нарицателно за доброта, милосърдие и чиста любов. Доколко обаче тази представа е истина?

Нов филм хвърля съвсем различна светлина върху живота на монахинята от Калкута, като представя малко известни факти за нея. Те до такава степен се разминават с представата за Майка Тереза, изграждана в продължение на десетилетия, че мнозина се чудят ангел ли е била или шарлатанка родената в Скопие албанка, която се посвещава на вярата на 12-годишна възраст.

Едно от най-скандалните твърдения е свързано със състоянието на болниците към „Мисионери на милосърдието”, орден основан от Майка Тереза, който се грижи за най-бедните, болните и умиращите по света. Според хора, работили тясно с него, монахините изобщо не са полагали необходимите грижи за пациентите. Освен това въпреки многобройните дарения, които светицата успявала да получи, в лечебните заведения царяла пълна мизерия, а иглите се използвали многократно, без да се дезинфекцират. Оказва се, че при един случай на жена с изгаряния са били отказани болкоуспокояващи.“Те имаха парите да създадат съвсем прилична болница, но не го направиха. Казваха, че ще се молят за отминаване на болката без лечение”, твърдят запознати.

Идеята за това се корени в самото схващане на Майка Тереза за болката - тя е неизменна част от нейната вяра. Монахините например трябвало да се самобичуват, защото светицата вярвала, че страданието ще изкупи греховете на света.

Друга критика към Майка Тереза е, че към нейната организация през 80-те години на миналия век потичат десетки милиони долари, които отиват в банката на Ватикана. Въпреки огромните суми пари, които са дарявани на организацията във времето, болниците били мизерни.

Под въпрос е и отношението на светицата към скандала със сексуалните посегателства срещу деца, извършвани от представители на католическата църква. В един от случаите Майка Тереза засвидетелства подкрепата си за свещеник, обвинен в такива престъпления, което го освобождава от наказателна отговорност.

През годините организацията на албанската монахиня неколкократно влиза в полезрението на властите, като в няколко случая името ѝ е замесено в скандали за трафик на хора и деца.

Истина ли са новите разкрития за Майка Тереза? Всеки сам избира на какво да вярва. Ние няма обаче как да забравим и огромните заслуги на тази забележителна жена, която за мнозина е носител на светлината на вярата, надеждата, добротата и любовта. 

Коментари

9
  13 май 2022 | 12:24 отговор
 

TO i BiBLiATA E NAPiSANA OT TAKiVA,

 
8
  12 май 2022 | 21:06 отговор
 

В друг документален филм на холандката Джанет Осбърн - "Падането на Кабал", има го със субтитри в интернет, също се споменаваше нещо подобно. Напълно правдоподобно ми се вижда - човекът е низко същество и личните интереси винаги удържат окончателната победа над моралните ценности. Много по-достоверно ми се струва, че някой е такъв, отколкото да го виждам като светец. И макар да не може да служи като аргумент, само като я видя на снимката с тия шарещи очички, точно вид на изпечена завършена измамница и лъжкиня има. А щом чуеш, че е играла и с Ватикана, не мисля, че остава и грам място за съмнение. Навсякъде, където са замесени много пари, играят много мръсни интереси.

 
7 Трипъл Т
  12 май 2022 | 19:14 отговор
 

Всичко свързано с религия е лъжа измислена за печалба.Всички тези папу,свещеници и пидобни са най-богатите хора в света.Не им пука за никого.

 
6 Цонко
  12 май 2022 | 10:34 отговор
 

Сега е така,много гледни точки,малко помия,обикновено анонимна и вече не знаеш кой си, ти ли си ,не си ли ти какво мислят мрежите,що не вземеш да се обесиш и пак няма всички да те харесат

 
5 баща
  12 май 2022 | 09:57 отговор
 

баща и на тази е католически албански националист роден в скопие. борил се е за велика албания срещу българите. убивал е българи. истината за дъщеря му е съвсем друга.

 
4
  12 май 2022 | 09:34 отговор
 

Мурва на сатаната е била тая уродлива вещица!

 
3
  12 май 2022 | 08:39 отговор
 

ДЪРТА ШАРЛАТАНКА , КАКЪВТО Е И ПАПАТА .

 
2
  12 май 2022 | 08:20 отговор
 

Тя се е гаврила с хората и се е радвала да ги гледа как се мъчат !!! Била е истински изрод !! Прикривана от Ватикана !

 
1 фен(бивш)
  12 май 2022 | 08:10 отговор
 

УПС!

 

Добави Коментар

Най-четени