Автор
Весела Георгиева

Тъстът на новия британски премиер имал челен сблъсък с българската милиция: ето цялата история, която разказва той

Новоназначеният британски премиер Риши Сунак е един от най-богатите премиер-министри в историята на Великобритания, пишат медиите. Неговият тъст - Нараяна Мурти, е милиардер със състояние от поне 4,5 млрд. долара.

View post on Instagram
 

Нараяна Мурти е един от най-богатите индийци, пише "Стандарт". Роден 1946 година в югозападна Индия, Мурти завършва висшето си образование в Националния институт по инженерство в Майсоре, Индия. Започва кариерата си като научен сътрудник в Индийския институт по мениджмънт в Ахмедабад, а след това става и главен системен програмист отново в същия институт.

Основава компанията Infosys през 1981 г. и е неин изпълнителен директор до 2002 г. През 2013 е избран отново за изпълнителен председател.

Индийското издание Business Today описва случка, която самият Мурти разказва на технологичен фестивал в Бомбай през януари 2020 г. Тя по стечение на обстоятелствата е свързана с България.

Мурти пътува във влак от Ниш към България и разговоря със случайно момиче...

"Говорехме за живота в България. Мисля, че момчето, което придружаваше момичето, ни се разсърди по някаква причина. Отиде и извика полицията".

Българските милиционери по това време вземат паспорта и багажа на Мурти и го свалят от влака. Той е задържан в малка стая с примитивна тоалетна, където прекарва 5 дни без храна.

View post on Instagram
 

"Надявах се, че ще отворят вратата на сутринта и ще донесат някаква закуска, защото бях гост в държавата, но нищо подобно не се случи. Загубих надежда, че ще ям нещо", разказва още Мурти.

След петте дни, които е прекарал при доста лоши условия, е бил екстрадиран с товарен влак.

"Вижте, вие сте от приятелска страна, наречена Индия, така че ние ви пускаме да си отидете, но ще ви дадем паспорта, когато стигнете до Истанбул.", му казали милиционерите. По неговите думи тази случка го е превърнала в състрадателен капиталист. И Мурти се насочва към предприемачеството. Той основава първата си компания наречена Softronics, фокусирана върху предоставянето на IT услуги на вътрешния пазар в град Пуне.

През 1981 основава Infosys, компания, предоставяща услуги в сферата на информационните технологии, бизнес консултации и аутсорсинг. Infosys има 16 милиарда долара приходи през 2021 г.

View post on Instagram