Автор
Антония Дамянова

Учени: Повечето хора на планетата притежават ДНК на неандерталци

В продължение на повече от 2000 години неандерталците и дедите на съвременните хора, известни още като кроманьонци, са живеели заедно. През този период двата вида са имали достатъчно време да се смесят помежду си и да създадат поколение. Това се потвърждава от модел, базиран на фосилни находки, предаде Франс прес.

Според проучванията неандерталците и съвременните хора са обитавали някои части на днешна Франция и Северна Испанияэпреди около 40 000 години.. Изследването, публикувано в сп. "Сайънтифик рипортс", не предоставя обаче пряко доказателство за пряко взаимодействие между двете популации.

Независимо от това учените знаят, че те са имали контакт помежду си, както разкрива и скорошният Нобелов лауерат, палеогенетикът Сванте Пебо. Той доказва, че голяма част от населението на света е носител и на неандерталска ДНК.

Към момента все още не е установено до точност в кой конкретен регион са се състояли възможни срещи между неандерталците и съвременните хора, отбелязва водещият автор на изследването Игор Джакович от университета на Лайден, Нидерландия. Продължителността на съвместното им съществуване също остава предмет на дебат, но се предполага, че то е продължило около 2000 години.



В опит да отговори на тези въпроси екипът на Джакович изследва датирането с въглерод-14 на 56 предмета, половината от които се приписват на неандерталци, а другата половина - на съвременни хора, намерени в 17 археологически обекта във Франция и Северна Испания.

Изследователите са използвали датите на тези предмети, сред които кости и каменни ножове, приписвани на последните неандерталци, в статистически и вероятностни модели.



Учените са стигнали до извода, че неандерталците са изчезнали преди 40 870 до 40 457 години, докато съвременните хора са се появили в тази част на европейския континент преди около 42 500 години. Това означава, че двата вида са съжителствали през период с продължителност между 1400 и 2900 години.

Този период съвпада със съществено "разпространение на идеи" сред двете популации, обяснява Игор Джакович.

Според него те са отразени в начина, по който съвременните хора са започнали да произвеждат предмети с културна стойност по това време, като например инструменти или орнаменти. Вещите, изработени от неандерталците, също са се променили драстично и са заприличали на тези, изработвани от съвременните хора.

Всичко това е в подкрепа на тезата, която обяснява изчезването на неандерталците с прогресивното им абсорбиране в популацията на съвременните хора. Неандерталците са били "погълнати от нашето генетично наследство чрез кръстосване", обяснява изселодавтелят.



Джакович допълва още, че повечето хора на планетата притежават ДНК на неандерталци, което в известен смисъл означава, че те в действителност не само че не са изчезнали напълно, както се смяташе доскоро, но и че са оцелели благодарение именно на кръстосването с по-новия вид - кроманьонеца.

Четете още: Днес "Куин" пускат песен с гласа на Фреди Меркюри. Чуйте я (видео)