Автор
Woman.bg

Ученик дари 5000 лева за дрехи и тетрадки на бедни деца

Има и такива деца - с благородни сърца. Доказа го 13-годишният ученик от Френския лицей в София Юли Александров, който дари 5000 лв. от кръщенето си за дрехи и тетрадки на 46 деца от Кюстендил в неравностойно положение.

Кръщенето на Юли било в столичната църква „Света София”. В поканите до гостите на тържеството ученикът написал: „Здравейте, Вие сте поканени на кръщенето на Юли на 25.08.2019 г. Не се очакват подаръци и цветя - поне не за нас, а за децата в община Кюстендил, които нямат възможност да закупят необходимите помагала за началото на учебната година. Поради тази причина искаме да ви помолим да помогнете на сдружение „Оренда”, като направите дарение в кутията, която ще бъде сложена.“

Гостите на момчето с готовност се отзовали и помогнали за благородната кауза. Събраните средства отишли за закупуване на ранички с тетрадки, учебни пособия, якета и обувки за нуждаещи се ученици.

“Решението беше изцяло лично негово. Аз предложих да се откажем от букети, а той допълни, че няма да иска подаръци, за да станат събраните средства повече и да ги дари за ученици от социално слаби семейства. Юли е голям и вижда какво се случва около него. Знае, че има хора, които нямат достатъчно финансови възможности и имат нужда от помощ”, разказа за вестник „24 часа“ майката на момчето Албена Александрова.


Юли избрал да подаде ръка на свои връстници в Кюстендил, откъдето е баща му. От общината споделиха, че имат много други дарители, но за първи път ученик помага на връстниците си.

От тази година Юли вече е осмокласник в елитен колеж в Англия. Той е единственият българин, който е приет в учебното заведение. В колежа влизат около 5% от всички кандидатстващи. Александров издържал успешно всички тестове за последните три години.