Автор
Веселина Петрова

Учениците вкъщи до 14 май, местят датите на матурите?

Министерски съвет предлага извънредното положение да бъде удължено с един месец – т. е. до 13 май включително. Искането е на здравния министър Кирил Ананиев, като са взети предвид препоръките на Националния оперативен щаб. Ако предложението бъде гласувано от Народното събрание, децата ще тръгнат на училище на 14 май.

А това ще наложи изместване на датите за изпитите от националното външно оценяване и зрелостните изпити.

Изпитите за след 7 клас ще бъдат на 13-15 юни, няма пречка да не се проведе НВО след 4 и 10 клас.


„Ще се редуцира материалът, но е рано да се направи контролно замерване. Вероятно ще бъде включен и част от материала от втория учебен срок. Издаването на дипломите вероятно също ще се забави със 7-8 дни. Няма да има проблем за нормално завършване на годината”, коментира министър Красимир Вълчев.

Въпреки негативните коментари, че в момента родителите учат заедно с децата у дома, че е много трудно и вероятно материалът не се усвоява добре, министърът коментира, че отделните учебни заведения обменят опит и системата на онлайн обучение става все по-добра.

Заради претоварването обаче - и на децата, и на учителите, се създава национален виртуален център от психолози, които да работят с децата през следващите седмици.


Добрата новина е, че все повече организации се включват с допълнителни дейности онлайн – напълно безплатно, като танци, рисуване, история на изкуството, научни опити, труд и творчество. Така и допълнителните училищни занимания няма да страдат.

Необходима е не само добра организация от страна на учителите, но и от страна на родителите, коментират специалисти. Да се създаде съответната среда у дома, за да може детето да подготвя уроците и домашните си без да се разсейва.