Учи, работи и се забавлявай - тайната на успешното младежко лято

Лятото не е само време за почивка. В това са убедени родителите на хиляди младежи и студенти в очакване на най-дългата ваканция през годината. Често обаче желанията на възрастните и техните деца не се припокриват. От една страна, младежите искат да забравят за стреса в училище (университета) и да се отдадат на забавления, от друга - родителите се опасяват, че излишъкът от свободно време може да тласне децата им към опасни изкушения. В търсене на златната среда много родители решават да съчетаят полезното с приятното. Те насочват младежите към различни активности, които понякога се оказват добра инвестиция в бъдещето.

Много от младежите предпочитат да продължат по утъпкания път, начертан от родителите, други пък решават да си го проправят сами. "Ако сте сравнително наясно със себе си, резултатите няма да бъдат за вас голяма изненада. Ключово е да ги определите и да откриете решения, с които да използвате силните си страни в ежедневието", съветва ги журналистът Джъстин Мейман в сайта Business Insider. За да илюстрира това с пример, той се фокусира върху няколко елемента от курса за щастие, който университетът "Йейл" включва в програмата на своите студенти и се превръща в един от най-посещаваните.

- Инвестирайте в преживявания
- Наслаждавайте се изцяло
- Всеки ден научавайте нещо ново
- Създавайте си навици, които ви правят щастливи

Тези съвети могат да дадат ценни насоки и на родителите, но каквито и планове да имат за младежа през лятото, нужно е финансово рамо. Именно в подкрепа на родителите и за удобство на пълнолетните вече младежи Банка ДСК създаде два специализирани продукта - Студентски и Младежки пакет. Те са насочени съответно към студенти, стажанти и докторанти редовно обучение, както и към младежи на възраст 18-29 години. Двата продукта дават сигурност и спокойствие на родителите, както и независимост и свобода на младите хора в избора им на различни занимания през лятната ваканция.


Студентски бригади

В случай, че детето ви е прието в университет и наесен ще бъде в първи курс, още от това лято може да започнете проучване на различните възможности, които дават студентските бригади. Все повече младежи са изкушени от идеята сами да заработят свои пари, като същевременно имат шанса да пътуват и опознаят нови места. В България най-популярни са бригадите в САЩ , а възможностите са наистина огромни. В тази посока особено полезни ще са ви партньорите на програмата Work and travel USA от Usit Colours, които в сътрудничество с Банка ДСК могат да ви помогнат за всичко, свързано с пътуването. Имайте предвид, че първите срещи с работодатели за лято 2020 г. започват още през ноември тази година. Запознати с процедурата твърдят, че колкото по-рано се заемете с организацията на пътуването, толкова по-малко пари ще ви струва.

Независимо от избора на младежа по отношение на място и работодател за бригадата, ще му е необходим достъп до съответните финансови инструменти. Срещу вече заверена студентска книжка, в Банка ДСК той ще получи достъп до услугите на Студентски пакет, който включва разплащателна сметка, студентска дебитна карта DSK ISIC , виртуална карта, услугите ДСК Директ и ДСК Smart. Потребителят не дължи такса за издаване и месечно обслужване, а при желание може да се предостави и автоматичен кредит овърдрафт, за което се изисква отделен договор. С помощта на дебитна карта Debit MasterCard PayPass, част от Студентски пакет на Банка ДСК, може да се заплатят таксата по програмата, издаването на виза за САЩ, закупуване на самолетен билет с намаление, резервации за хотел и други текущи разходи. Движението по разплащателната сметка, също част от пакета, може да се проследи чрез услугата ДСК Директ, а чрез приложението DSK Smart това може да се случи и в движение през телефона.

В случай, че студентът е минал през всички процедури по кандидатстване и вече е одобрен като участник в студентска бригада, той спокойно може да обсъди подробностите около пътуването заедно със семейството. Времето за заминаване започва от 31 май и продължава през цялото лято. Ако в момента семейството не разполага със средства за този разход, Банка ДСК предоставя специализиран кредит по програмата. Той може да се изплати веднага, след като младежът се върне от бригадата, без да дължи допълнителни такси за това. Необходимо е само някой, който е с постоянен доход в България, да гарантира за пътуващия.
Важно е да се знае, че Студентски пакет на Банка ДСК включва и Студентска ISIC карта (DSK ISIC), която дава достъп до над 1000 намаления и преференции у нас и над 40 000 в цял свят, свързани с пътуване, култура, пазаруване и заплащане на различни услуги. С Виртуална студентска карта - MyISIC, мобилно приложение за Android и iOS, младежът може да ползва всички преференции, без да носи физически своята карта. Функцията за местоположение от своя страна гарантира, че няма шанс да се пропусне нито едно намаление на стока и услуга. Младежи, които вече са се възползвали от програмата Work and Travel USA твърдят, че за нищо на света не биха се лишили от своята Студентска ISIC карта. Благодарение на възможностите, които предоставя, те са получили значителни намаления за транспорт, за посещения в музеи, заведения, увеселителни паркове и така са спестили още доста пари.

Образователни курсове

Много младежи мечтаят да учат в чужбина, да заминат на студентска бригада, или да си намерят хубава работа. Лятото е най-подходящият сезон да се заемат с изучаването на чужд език, който е задължително условие за реализирането на подобни планове. Още в края на пролетта много езикови центрове подготвят офертите си за ваканцията. Добрата новина е, че с дебитна карта Debit MasterCard PayPass, част от Студентски пакет на Банка ДСК, може не само да заплатите таксите за курса, но и да се възползвате от намалението, което картата предлага за различни езикови курсове и за полагането на изпити за различни езикови сертификати - условие за обучение и работа в чужбина. Младежите, които още не са студенти и не разполагат със средства, могат да се възползват от възможност от автоматичен овърдрафт, като част от Младежки пакет на Банка ДСК, за който се сключва допълнителен договор.

Летни стажове

Много младежки платформи предлагат различни стажантски програми, свързани с обучение и работа в чужбина. Причина за това е, че професионалният опит, който може да се получи в международна компания, става все по-ценен на българския и европейски трудов пазар. Банка ДСК, например, е партньор на авторитетната програма „Еразъм+“ и дава възможност на студентите да работят в една от държавите-членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Македония и Турция. Практиките в чужбина са допустими по време на обучението за придобиване на бакалавърска, магистърска или докторска степен и траят от 2 до 12 месеца. За учебната 2018-2019 г. стажовете могат да се провеждат от 1 юли 2018 г. до 30 септември 2019 г.
Всеки "Еразъм" студент може да получи финансиране (т.нар. грант) по програмата, с което да подпомогне престоя си в съответната държава. Приемащите работодатели също могат да предложат възнаграждение, което да се комбинира с "Еразъм" гранта, както и с други източници на финансиране. "Еразъм" грантът се превежда от еврова сметка в Банка ДСК по сметка, предоставена от младежа, без значение дали е еврова или левова. Ако предоставите левова сметка, средствата се превалутират. Ако имате сметка в Банка ДСК, част от Студентски и Младежки пакет, няма да дължите никакви банкови такси.
Повечето от "Еразъм" стажовете се заплащат на заминаващите, което означава, че трудът на българските студенти ще бъде заплатен от европейския работодател. Размерът на възнаграждението е различно за всяка държава и работодател. В някои държави в Европа обаче се дължат определени разходи за работна виза, удостоверение за престой, административни такси за регистрация и др. Те могат да бъдат заплатени с дебитна карта Debit MasterCard PayPass, част от Студентски пакет на Банка ДСК. Преди да заминете на летен стаж, трябва да си извадите и Европейска здравна карта, което се извършва безплатно във всеки клон на Банка ДСК. Задължително е да имате и валидна ISIC или EYC карта, част от Студентски и Младежки пакет. Тя ще ви даде възможност да се насладите на престоя си в съответната държава, като се възползвате от съответните намаления, които тя предоставя за транспорт, посещения в музеи и културни събития, заведения и други услуги.

Центрове за професионална подготовка

След завършване на средното училище много младежи решават, че няма да кандидатстват в университет и се насочват към различни центрове за професионална подготовка, за да развият умения в конкретна област. Изборът на бъдеща професия е голям – от хотелиер, охранител и готвач, до счетоводител, техник на компютърни системи и сътрудник в малък и среден бизнес. Възможностите са много, а притежателите на DSK EYC карта, част от Младежки пакет на Банка ДСК, могат да се възползват от намаленията при заплащането на курса, или да си осигурят финансиране с автоматичен кредит овърдрафт, в случай, че не разполагат с нужните средства.

(в материала има продуктово позициониране)