Автор
Woman.bg

Училище от с. Марково е големият победител по Програма „Нестле за по-здрави деца“

Програма „Нестле за по-здрави деца“ отличи 4 най-активни училища във фаза 1 от проекта. Училищата получиха парични награди, които да бъдат използвани за подобряване на материално-техническата база и изграждане на полезни хранителни навици и активен начин на живот в учениците им.

Победителите бяха избрани на специално организирано събитие по случай финала на фаза 1 от Програмата „Нестле за по-здрави деца“, част от ангажимента на Нестле за насърчаване на балансираното хранене и двигателната активност в училище. Сред журито и гостите на церемонията бяха Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община, Георги Титюков зам.-кмет на община Пловдив, Ваня Кастрева, началник на РУО София-град, Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив, Росица Иванова, началник на София-област, Тереза Маринова и шеф Жоро Иванов, които благодариха за активното участие на всеки един и пожелаха на всички да не спират да разпространяват посланията на програмата. Те споделиха своята подкрепа към всеки участник и поощриха все повече училища да се включат в Програмата „Нестле за по-здрави деца“.

Всеки един участник във финала представи своите мотиви за спечелване. Голямата награда бе връчена на ОУ “Св.св. Кирил и Методий“ от с. Марково, обл. Пловдив от г-н Емануел Артур, изпълнителен директор на Нестле България. “Вярвам, че чрез съвместната ни работа с образователните институции вървим в правилната посока, защото без здрави деца няма здраво общество.“, сподели той. Наградата е на стойност от 10 000 лв. и ще даде възможност на ОУ “Св.св. Кирил и Методий“ да изгради пикник зона, както и място за неформално общуване между учениците. „Изключително щастливи сме от това признание. Положихме много усилия и се радваме, че Нестле създаде тази програма, за да можем заедно да помогнем на децата да бъдат щастливи и здрави“, сподели г-н Кабаков, родител на един от възпитаниците на победителя.

За второ и трето място, но не по-важност, бяха избрани съответно столичното 40 СУ „Луи Пастьор“ и ОУ „Гео Милев“ от с. Белозем. Те получиха парични награди на стойност 2 000 и 1 000 лв., с които да закупят спортни стоки и учебни пособия за своите възпитаници, с които да се подобрят условията за физическа активност и отдих, както и да се повишат познанията на децата за правилното хранене.

Специалната награда от шеф Жоро Иванов бе присъдена на НУ „Петко Рачев Славейков“ от гр. Пловдив. Персоналът на учебното заведение ще има възможност да се срещне с именития шеф готвач, който ще им разкаже повече за ползите от разнообразното хранене и заедно ще помислят за балансирано меню с наличните продукти, с които екипът работи. „Храната е най-важния източник на енергия за децата. Поради тази причина за мен е изключително важно българските деца да се хранят с питателна и разнообразна храна“, сподели Жоро Иванов.

Тереза Маринова прие емоционалната покана, отправена от директора на НУ „Христо Ботев“ от гр. Първомай, да стане част от спортния празник на училището през пролетта.

Нестле България, съвместно с партньорите на Програмата „Нестле за по-здрави деца“, продължават да следват ангажимента за подобряване на хранителните навици и насърчаване на активния начин на живот в училище. За постигане на голямата цел, а именно българските деца да растат здрави и щастливи, компанията предвижда още повече активности и стимули за фаза 2 от проекта, с които да мотивира още училища, които да станат част от Програмата.

Повече информация за Програмата, можете да намерите на следния линк: https://nestle.bg/bg/csv/global-initiatives/healthier-kids.