Преди по-малко от половин година Gourmet Publishing представи на българския книжен пазар eдна от най-новата си книги „Угощението на Джон Сатърнъл“ с автор Лорънс Норфък заедно със световната премиера на романа.

Лорънс Норфък е роден в Лондон, но като дете живее в Ирак. Завършва английска и американска литература в Кралския колеж в Лондон, след което работи като учител и журналист на свободна практика. Големият му успех в литературата идва още с първия му роман “Речникът на Ламприер”, за който получава наградата “Съмърсет Моъм”. “Угощението на Джон Сатърнъл” е четвъртата му книга, написана след дванайсетгодишно мълчание.

Действието в романа се развива в годините преди и по време на Гражданската война в Англия през XVII век. В затънтеното село Бъкланд припяваща тълпа прогонва Сюзан Сандъл като вещица. Тя бяга със сина си Джон и двамата намират убежище в древна гора. В нейните дебри жената разтваря книгата си и започва да му разказва за угощение, пазено в тайна през поколенията. То е наследството на Джон. Студът обаче погубва майка му и останал сирак, той се скита сам из пущинака. По заръка на покойната местният свещеник го изпраща в имението на сър Уилям Фримантъл.

Там момчето става кухненски чирак и овладява тайните на готварството под вещите напътствия на майстор Сковъл. Твърдоглавата дъщеря на сър Уилям, Лукриша, отказва да се храни и Джон е назначен за неин готвач. Бавно между тях се заражда връзка. Но избухва Гражданската война и той е призован на бойното поле. Съдбата и един древен завет заплашват да разделят Джон и Лукриша.

В “Угощението на Джон Сатърнъл” авторът преплита факти и митове, за да разкаже една забележителна история за живота, любовта и войната през ХVІІ век.

Книгата може да намерите във всички по-големи български книжарници или в електронен вариант.

Книга: „Угощението на Джон Сатърнъл“

Автор: Питър Мейл

Издателство: Gourmet publishing