Тази седмица в афиша: коя е Електра и за какво се бори; БГ нео соул с Рут; фънки парти с колела и Dub Pistols в клуба; шарената арт птица Хънт Слонъм от Ню Йорк и две чаровници, играещи си на „има-ме/няма-ме”

30 април, петък

Какво: Електра или свалянето на маските

Кой: Цветана Манева, Лилия Маравиля, Калин Врачански, Мартин Гяуров, Ангел Георгиев, Пламен Манасиев, Николай Антонов, Николай Върбанов под режисурата на Здравко Митков

Къде: театър София, 19.00 часа

Защо: „Отмъщението е ястие, което се сервира студено”, казваше Булката в „Убий Бил”, а тук ще разбереш какво мисли по въпроса една страстна, направо наелектризираща жена от древногръцката митология. Електра търси възмездие за убийството на баща си, но дали тази нейна фикс идея за справедливост не е просто другото име на собствените й пороци, тъмни страсти и престъпления? Има ли нещо, което може да спре обсесията на една жена или просто пътят й към ада е постлан с добри намерения? Всичко ще стане ясно когато паднат маските на сцената.

Какво: по-близо до нео соула и Рут

Кой: Рут Колева и компания

Къде: Sofia Live Club, 22.00 часа

Защо: БГ Радио може и да не даде грам награда на Рут, обаче ние гласуваме с вдигнати ръце и потропващи крака за дебютния й албум „Близо”.

В концерт-промоция на диска близо до нея ще са Белослава, Нуфри, Стефан Вълдобрев и част от хип-хоп аверите й от лейбъла Illmate, с които тя изпя големия хит „Песента”. Песни и танци със сигурност ще има, както и солидна доза усмихнат и разкършен нео соул, така че не се двоуми – ела, по-близо!

Какво: здрав дух в клубно тяло

Кой: Dub Pistols DJ сет

Къде: клуб Escape

Защо: 3 в 1 е очаквано добра комбинация когато става дума за музика, спорт и видео в едно. А тази вечер ще има буквално и от трите – кога друг път ще видиш в денс клуб колела (демонстрация по BMX Flatland), ходене по лента, опъната над земята (слаклайн демонстрация) и всичко това озвучено с кръшен фънк-дъб-брейкбийт от основния играч на британските легенди Dub Pistols - Бари Ашуърт в дисциплината „фънки танци в клуба”. Видеа с екстремни спортове ще се леят от екраните, а токчетата този път може да оставиш в гардероба, освен ако не искаш да създадеш новите клубни екстремни игри – скокове на токове.

1 май, събота

Какво: пищен поп наивизъм от Ню Йорк

Кой: изложба на Хънт Слонъм

Къде: Музейна галерия за модерно изкуство и Национална галерия за чуждестранно изкуство – до 29 май

Защо: май е от най-цветните месеци на годината и като че ли най-подходящото време да видиш изложба на също толкова шарения арт майстор Хънт Слонъм. Приличащ на ексцентричен герой от филма „Клетка за птици”, Хънт е обсебен от тропическите птици (дори живее с над 50 такива) и те са най-чести герои в неговите пищно ярки, наивистични платна.

„Птицата е душата на човека, а клетката – неговото тяло”, обяснява Хънт, а в неговото сърце и творби, наред със семплата красота на пеперудите, цветята и зайците, място са намерили също и портрети на Рудолф Валентино, Фрида Кало, Били Холидей, Брук Шийлдс. Ако окото ти мечтае да се плакне във феерия от цветове, картините на Хънт те очакват. Другият вариант е да посетиш музеите „Метрополитън”, „МоМА”, „Уитни” и „Гугенхайм”.

2 май, неделя

Какво: интимни театрални игри с „да имаме” и/или „да бъдем”

Кой: „няма-ме” с Анита Арах Бранкова и Василена Георгиева

Къде: Младежки театър "Николай Бинев", 19.00 часа

Защо: ако някога си имала чувството, че не живееш живота си, а го наблюдаваш безропотно отстрани, то включвай се в игрите и провокациите на режисьора/актриса Анита и на хореографа/актриса Василена, които да те убедят в обратното.

Стендъп комедия, модерен балет, кабаре, бой с домати и игра с публиката – всичко това, че и още толкова, те очаква на сцената, която в случая е колкото театрална, толкова и тази на живота.