Ето я нашата нова седмична рецепта за борба със стреса: една лъжичка лепкава хаванска еротика за релакс, едно драже рок адреналин за отскок, арт разходки в полунощ за добро храносмилане и естествено цял блистер класическа любов по френски, както я разбира неподражаемия Сирано дьо Бержерак.

14 май, петък

Какво: мръсно секси хаванска история


Кой: „Мъртви богове” със Силвия Агуила, Карлос Фонсека, Ектор Ноас, Аня Бу Море; режисьор Ернесто Дарана


Къде: кино Люмиер, 21.30 часа; вход безплатен


Защо: колко често гледаш ново кубинско кино? Особено такова, в което историята на най-известния кубински сутеньор Алберто Ярини преминава като дим от хаванска пура през два любовни триъгълника, през архивни и откровени до документализъм разговори с проститутки, през достойни за Алмодовар пищни цветни кадри и естетска еротика без нужда от морални оценки.

Ту красив, ту грозен, ту невинно чист, ту лепкаво мръсен, този филм от Седмицата на испанското и ибероамериканското кино е като самия живот – в него няма място за богове (не и живи такива), а само за хора и техните пъстри истории.

Какво: високоволтова рок дъга


Кой: AC/DC


Къде: Национален стадион „Васил Левски”, 21.00 часа


Защо: има няколко неща, които никога не се променят когато става дума за AC/DC. Дори непрощаващото време да ги превърне в едвам кретащи пенсионери, тези жилави австралийски титани пак ще направят рок шоу, на каквото малцина са способни, както е сигурно, че главата на вокалиста Брайън Джонсън пак ще е коронована с емблематичния каскет, а лудата особа на соло китариста Ангъс Йънг отново ще е декорирана в достолепието на ученическата униформа.

С две думи – те са железни като Железният човек и верни на хората, които ги обичат като най-добър приятел. Затова ако чувствата са взаимни – мятай каскета и бъркай във фул контакта на AC/DC.

15 май, събота

Какво: една нощ в музея


Кой: знайни и незнайни арт герои в категориите живопис, иконопис, скулптура, фотография...


Къде: в НХГ, СГХГ, Национална галерия за чуждестранно изкуство и други галерии и музеи; до 00.00 часа


Защо: хубаво е да прекараш поне една събота вечер в годината далеч от димната и алкохолна завеса на баровете и дискотеките. Идеална за целта е Нощта на музеите, отбелязвана в цяла Европа, а от няколко години и у нас в най-различни градове. Програмата за тазгодишните малки нощни галерийни разходки из София е леко постна, може би предвид хвърлянето на енергия и средства в изграждането на така грандомански наречения проект „Български Лувър”, но нейсе.

Хънт Слонъм

В галерията за чуждестранно изкуство те очаква пищно цветна живопис с ню скул марката Хънт Слонъм и Емил Стойчев, а за любителите на олд скула в НХГ ще бъде изложена отдавна непоказвана българска живопис от първата половина на ХХ-ти век на легендите Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов.

Най-интригуващо може би ще бъде за ценителите на иконописа, тъй като в криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски” ще бъдат изложени 14 реставрирани шедьовъра, сред който за пръв път и иконата „Богородица с младенеца и светци” на Захари Зограф. Естествено, винаги можеш и просто да се завъртиш около по-малките алтернативни арт пространства, които по традиция изненадват с шарено импровизирано парти.



16 май, неделя


Какво: класически френски опасни връзки


Кой: „Сирано дьо Бержерак” с Деян Донков, Ана Пападопулу, Владимир Карамазов, Димо Алексиев, Тео Елмазов, Виктория Колева, Сава Драгунчев, Христо Терзиев; режисьор Теди Москов

Къде: Народен театър Иван Вазов, 19.00 часа


Защо: Теди Москов нарича класическата пиеса на Едмон Ростан своя мечта (въпреки, че вече на два пъти я е поставял на сцена), която той не иска да постига, защото е хубаво някои любими неща да си остават просто... мечта.

В третия си опит към достигането й, ако не своята мечта, той поне ще изпълни тази на жените в България като събира на едно място трима от най-секси актьорите на родна сцена – Деян Донков, Владимир Карамазов и Димо Алексиев. Естествено, това може би е поредната закачка на Теди с клишетата, но така или иначе историята на ексцентричния чаровник с огромен нос Сирано винаги е докарвала сериозен сърцетуп в театралните зали, че и в киносалоните. Дерзайте!