Тази седмица предлагаме игриви закачки за ухото – парти лудницата, наречена Mellow Festival и за окото – интригуващ лоу-кост дизайн, шарени късометражки от света и у нас и секси операцията на Кари, Саманта, Шарлот и Миранда под кодовото име „Шейховете”.

27 май, четвъртък


Какво: хумор, сатира и дизайн

Кой: Хелмут Шмиц, Kesselkramer, Даниел Ийток, Томас Майлендер, Андрю Лосовски, Франсоа Нугие

Къде: Софийска градска художествена галерия, 27 май – 18 юни

Защо: Повече или по-малко? Евтино или скъпо? Полезно или красиво? Въпросите, които пресичат дизайна с житието ни винаги са много, а отговорите никога не са достатъчно. Затова знаковата експозиция за Sofia Design Week 2010, наречена More or Less, няма да дава фундаментални отговори, а просто с много хумор и ирония ще вади жокери по въпроса във вида на – горящи мебели от ИКЕА; найлонови торбички, превърнати в арт обекти (не, не познатата ни улична инсталация от торбички в клоните на дърветата); интерпретации по болната тема „Пушенето забранено”; best of туристически пози за заемане пред изригващ вулкан; списание-тениска, списание-портфейл, списание-плакат...

Абе, малко на „куче-касичка” намирисва ситуацията, което гарантира страхотна забава ала „опасния чар на дизайна”.


Какво: колоритно късо кино за забава на окото

Кой: пиксели, електро кукли, Фарел Уилямс... и много други знайни и незнайни герои

Пиксели

Къде: Червената къща, 19:30 часа

Защо: Програмата за късометражно кино Future Shorts закрива сезона, преди да кацне край морето, с шарена порция късо кино, обединено в темата “Colors”.

Истории за войната като игра, глухотата като забавно общуване, за пресечните точки между брака и робството като бягство към свободата, за борбата на красотата с реалността, за това какво става, когато пикселите отвръщат на удара – всички тези разкази се преплитат в цветен калейдоскоп, който ще те разходи от Щатите, през Южна Африка и Европа до Китай и Нова Зеландия.



28 май, петък

Какво: блажени електро игри на открито и закрито

Кой: Onur Engin; Fontan; Help Me Jones; WhoMadeWho; Gonzales; Floating Points; 1000names; Robot Koch

Help Me Jones

WhoMadeWho

Къде: free - Езерото с лилиите в Борисовата градина – до 22:00 часа, Paу Per View – Интер Експо Център – от 23:00 часа

Защо: крайно време беше у нас да се открие музикален фестивал, адекватен на случващото се по европейските електронни сцени. Адекватен и като признание за българските артисти, които като Сизиф търкалят парти бийтовете си по дансинга, но така или иначе никога не биват канени като хедлайнери за дадено събитие.

Затова, преди да пофлиртуваш със забавните текстове и стилно пиано-шоу на канадеца Gonzales или пък да се разюздаш на фънк-електро-рока на датчаните WhoMadeWho, обърни уши и очи към 1000names и Help Me Jones – два български проекта, които идеално знаят как да си ираят с парти бийтовете. Повече за Mellow Festival чети тук.

1000Names

29 май, събота

Какво: всяко хубаво нещо си има край

Кой: Clipper; Elektro Guzzi; Finn Johannsen; Brandt Brauer Frick; Padded Cell; Stefan Goldmann; KINK; The Bulgarian & StefaK

KiNK

Къде: free - Езерото с лилиите в Борисовата градина – до 22:00 часа, Paу Per View – Интер Експо Център – от 23:00 часа

Защо: тази последна, трета вечер на Mellow Festival условно можем да я наречем „Българската” и това да звучи гордо. Не само защото вечно пълният с приятни денс изненади берлинчанин Стефан Голдман е роден в България или защото любимият електро герой Страхил Велчев (а.к.а KINK) ще се развихри, така че спокойно можеш да го наречеш „българсkият диджей и продуцент номер 1 на парти сезон 2009/2010”. Не и заради закриващото феста експлозивно българско дуо The Bulgarian & StefaK. Не, просто се надявамe, че всички присъствали през тези три дни най-сетне ще са разбрали максимата „съединението прави силата”.

Стефан Голдман

30 май, неделя

Какво: сексът, градът и... тия три неща

Кой: много добре знаеш кой плюс Лайза Минели, Марая Кери, Пенелопе Круз, Хайди Клум

Къде: в кината

Защо: не знаем дали онези секси летни обувки, които си купи, ще успеят да те удържат да не хукнеш още в петък на премиерата на „Сексът и градът 2”, но знаем, че в този топъл дъждовен неделен следобед срещата с Кари, Саманта, Шарлот и Миранда ще е още по-приятна. А те този път ще те отведат в... пустинята (е, добре де, да се чете Абу Даби и арабски шейхове) за порция пясъчни истории за секс, флиртове, менопаузи и за непосилната лекота на брачното ложе.

Ще има и културен шок естествено, и Лайза Минели, пееща хита на Бийонсе Single Ladies (специален поздрав за всички гей двойки), но над всичко ще са бъркотиите, които само Кари, Саманта, Шарлот и Миранда си знаят как да забъркват. С три думи – Go, baby, go!