Тази седмица имаме за всекиго по нещо.

Емоционално албанско кино, симпатичен сръбски мебелен дизайн, фантастичен интернационален дигитален арт, страстен по италиански театър и страхотна музика х4 – иконичен блус със запазена марка Боб Дилън, игрив берлински соул-рок хаус, секси фънк до дупка и огнена техно фиеста. Избери си... всичко!

3 юни, четвъртък

Какво: Mr. Tambourine Man или една културна икона на живо

Кой: Боб Дилън

Къде: зала 1 на НДК; 20:00 часа

Защо: Lay, Lady, Lay пее Боб Дилън и, наистина, не една и две са причините да положиш морно тяло сред неговите неизменни китара, хармоника и шапка. Прилича малко на онзи митичен каубой от рекламата на Marlboro – дори и да не пушиш/слушаш неговия характерен блус-кънтри-госпъл рок, пушенето/музиката на Боб може да ти се стори секси и привлекателна.

Като добавим и неговата изключителна самоирония и постоянен бунт срещу митовете и клишетата, в които го поставят другите, ето че се получават съставките за възникването на една истинска легенда, която живее (в случая на Дилън) like а rolling stone вече половин век.


Какво: жив е той, жив е... или гордост и предразсъдъци по албански

Кой: „Жив!” с Ник Джелилай, Няда Саляси, Ени Кани, Бесар Калаку, Бруно Шлаку; режисьор Артан Минароли

Къде: кино Люмиер; 19:00 часа

Защо: Албания е колкото близо, толкова и далеч, че чак е тъмна Индия (или Иран) за нас. Ето, че ХV-ият Фестивал на европейските копродукции ти дава шанс с този филм да разгониш облаците информационен мрак около Албания с една типична за Балканите история за сблъсъка между модерния начин на живот и местните вековни традиции.

Замесени са убийство, извършено преди 60 години, религия, вендета, любов и ето, че за Коли, главния герой, става все по-трудно да остане съвременен млад градски тип, но преди всичко – да остане жив!



4 юни, петък

Какво: 3 в 1 или къде се пресичат дизайн, музика и дигитални изкуства

Кой: Георг Левин, Champagne Valentine, DJ Тимошенко

Георг Левин

Къде: Национална Художествена Академия; 19:30 часа

Защо: мокро топла лятна вечер, закачлив и най-вече супер практичен продуктов дизайн в изложбата „YSD – млади сръбски дизайнери”, гъделичкаща окото сюрреалистична анимация на голям екран от дигиталните естети Champagne Valentine и съблазнителен соул-рок-хаус от чисто новия албум на берлинския фънки тип Георг Левин – какво повече му трябва на човек?

Получаваш всичко това безплатно в двора на Академията на официалния старт на Sofia Design Week 2010. И не забравяй, че дизайнерът си ти – само ти си знаеш как ще оформиш нощта.

Какво: G-точката или до къде стига модерния феминизъм

Кой: „Хей, момиче!” със Силвия Коста, Натали Лара Санчез; спектакъл на Ромео Кастелучи

Къде: театър „София”; 19:00 часа

Защо: обичаш или се дразниш когато ти подвикват или подсвиркват палаво на улицата? Италианският спектакъл (част от театралния фестивал „Варненско лято”) на носителя на Европейската награда за нови театрални форми Ромео Кастелучи тръгва точно от едно такова улично подмятане „хей, момиче!”, но стига много далеч – до изследване на женското тяло и сетивност и техните метафори. А това си е едно безкрайно пътешествие, в което на сцената се преплитат символни асоциации, скулптури, красиви женски тела, сюрреалистични звуци, светлини и картини.



Снимки: Франческо Рафаели


5 юни, събота

Какво:
Funk in Your Soul или що е то фънк пир

Кой: Marc Hype, Jim Dunloop, Lady Daisey, PhaseOne & VladeeJay

Къде: Sofia Live Club, 22:00 часа

Защо: обичаш рождени дни, нали? С главозамайващи питиета и разкършващ душата фънк.

Е, промоутърите Contrabanda Consortium имат точната оферта за теб – тази вечер в чест на шестте години от съществуването им мастер диджеят Марк Хайп и пианистът Джим Дънлууп ще забъркат експлозивни дeнс коктейли.

Черешката на тортата ще поставят фънк сладкарите Lady Daisey & Batsauce, които току-що вадят дебютния си албум In Your Pocket от парти фурната.

А сладкишът им е чуден – достатъчно е да чуеш разтопения като шоколад глас на Дейзи, за да забравиш диети и задръжки и просто да се отдадеш на изкушението.


Какво: завръщането на El Fuego* или как се разпалва техно страст

Кой: Dubfire

Къде: клуб Yalta

Защо: понякога в музиката, също като в любовта, раздялата с някого е най-добрият еликсир за връщането на страстта и желанието. След като разпуснаха хитовото денс дуо Deep Dish, Шарам и Али Dubfire Ширазиня поеха по пътя си в две коренно различни посоки. Шарам към лигавия поп хаус и MTV, а Али към тъмната, мрачна страна на Партиландия, където го коронясаха с титлата „бог на минимъл-електро техното” и „3-кратен диджей любимец на България”. Така ги обичаме ние парти игрите – да са мръсни, секси, ръмжащи и драскащи от страст с нокти до последната капка пот. А вие как ги обичате?

* Fuego – огън от испански и името на един от последните хитове на Dubfire