Знаем, че в главата ти вече се преплитат ваканционни картини на екзотични плажове, морски вълни, летни коктейли и тучни планински поляни, обаче изкуството не познава отпуски. Затова тази седмица го удряме доста арт, с малко музика и кино за десерт.


25 юни, петък

Какво: Водна кула арт фест 2010 или изкуството като площадка за игра

Кой: Формверк, Бензо, Линдзи Дънкансон, Би Шийс, Роко, Том Кърк, Дичев, Мънси

Къде: Водна кула Лозенец, ъгълът на ул.”Галичица” и ул.”Теодосий Търновски” – 18:30 часа

Защо: когато е на 4 години, едно дете може да ходи, да говори, да осъзнава случващото се около него и да провокира възрастните с цял куп интригуващи въпроси. Също като фестивала „Водна кула”, който за това време доста порасна, но не забрави да задава най-важния си въпрос – как да съживим едно изоставено градско пространство със средствата на изкуството?

Тази година неговите „площадки за игра” са цели три места – старата минерална баня в Банкя, кула Сердика (на ъгъла на ул.”Екзарх Йосиф” и бул. „Княгиня Мария-Луиза”) и, по традиция, Водната кула в Лозенец. Там, на откриващата вечер на фестивала, те очакват игри с видео и фото инсталации (Формверк, Бензо), с мултимедия (Линдзи Дънкансон), с кино на открито (международна селекция от Би Шийс, Том Кърк), със звукова и светлинна инсталация, с мнооого приятна ърбан музика и арт маркет, на който да откриеш новото си любимо бижу или аксесоар.

"Multiple" 2009, видеоинсталация Формверк


26 юни, събота


Какво: Малък сезон 2010 или театър без ваканция

Кой: представленията „Паякът”, „Обектидо” и музикалните пърформанси „КсеТоФон” и „Хляб и зрелища”

Къде: Театрална работилница Сфумато - 16:30 – 22:00 часа

Защо: за изкуството няма работно време и отпуски. Затова, в последните няколко години, в дните, когато повечето театри излизат във ваканция през лятото, екипът на „Сфумато” реши да даде алтернативна сцена за изява на най-младите и неутвърдили се все още артисти. Идеята се сдобива със симпатичното име „Малък сезон”, провежда се в рамките на една седмица и се случва вече за единадесети път.

Паякът

Тази година всичко започва в приятната паркова градинка пред театъра с концерт на ученици от Музикалното училище „Любомир Пипков”, продължава с пиесата за мрежата от навици и зависимости в живота на брат и сестра сиамски близнаци („Паякът”), преминава през поетичните „Хляб и зрелища” със стихове, ърбан музика и рисуване, които ще се допълнят от уличната саунд система на веселяците от „КсеТоФон” (да, като „касетофон”, ама не съвсем) и ще завърши с танцовото представление в три части, за три тела и... топки в „Обектидо”.

Обектидо


Какво: парти, море и... тия три неща

Кой: Victor’s Mob, Laylla Dane, Kidd Gerry, Sinful Dragons

Къде:
Варна, Южен плаж, клуб La Playa – 23:00 часа

Защо:
хубаво е лятото да бъдеш на море, хубаво е някой на парти на плажа да те заведе. Хубаво е когато „старо куче” на електронната сцена като Victor’s Mob се събере с най-приятната ню скул диджейка у нас – Лейла Дейн. Хубаво е да пофлиртуваш с разкършен хаус, с морето, с пясъка, със звездите, с изгряващото слънце и с когото си поискаш. Абе въобще, хубав е животът.





27 юни, неделя

Какво:
„Истинска измама” или каква е невъзможната мисия на ангелите на Чарли

Кой: Камерън Диаз, Том Круз, Маги Грейс, Питър Сарсгаард, Вайола Дейвис; режисьор Джеймс Манголд

Къде: в кината

Защо:
ако неспиращия дъжд е потопил плановете ти за трип до морето или планината, то в този неделен следобед по-добре се забавлявай с объркването в плана на Камерън Диаз и Том Круз.

Тайни агенти с умения ала Супермен, блондинка, вечно попадаща в (не)очаквани ситуации и пръскаща сексапил и куршуми, дъжд от каскади, преследвания, корида на мотор, екзотично-романтичен остров – ако не е ясно, картинката се оформя като неангажиращ, забавен летен хит с марката Холивуд.

Няма лъжа, няма измама – Камерън и Том отново са заедно на екран след „Ванила Скай”, но вместо свежи лафове като „Не съм виждала по-тъжно момиче с мартини в ръка”, получаваш палавата невъзможна мисия на Том, в която гърба му пази ангелът на Чарли.