Автор
Woman.bg

Уникален празник на виното, организиран от "Вила Ямбол", събра над 10 000 души в родния град на избата

За четвърта поредна година „Вила Ямбол“ организира един от най-мащабните празници, посветени на виното в родния си град. Събитието събра хиляди хора в Ямбол в неделя през деня. Специално за него избата отвори над 250 бутилки от най-добрите си вина и актуални реколти и още десетки бъчви, с които почерпи феновете на божествената напитка. Празникът се превърна в традиция в културния календар на града и прелюдия към започващия на 28 февруари Международен маскараден фестивал „Кукерландия – Ямбол 2019“. По мнението на фолклористи и етнографи корените на кукерските игри се свързват с древните езически обичаи на траките и тогавашните Дионисиеви празници.

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Неслучайно eдноименната марка на “Вила Ямбол“ Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. „С този празник искаме да благодарим на ямболии и на нашия регион, че ни помагат да правим висококачествени български вина. Щастливи сме, че достойно защитаваме традициите във винопроизводството още от 1924 година.“, каза изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов при откриването на събитието. Ансамбъл „Тунджа“ вдигна хората на дълго и цветно хоро, а кукери от Ямбол демонстрираха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието. Народната певица Славка Калчева представи любими народни песни. В центъра на вниманието през целия ден беше Ути Бъчваров със своето кулинарно шоу.

Избата е един от най-големите работодатели в региона. В грижите за лозята и направата на вино и ракия участват над 160 човека от Ямбол и региона. Днес произвежда едни от най-търсените и харесвани ракии и вина на пазара: ракиите „Ямболска“ и „Стралджанска”, вината Villa Yambol и Kabile. Любопитна подробност е, че избата е единствената със собствен бъчварски цех за рециклиране и производство на бъчви, където работи най-възрастният бъчвар у нас. Голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде. На празника бе обявена и новината, че до края на годината „Вила Ямбол“ ще пусне на пазара нова серия от три вида тероарни вина от висок клас. „Те са създадени в микрорайони около Ямбол, които съчетават невероятни вкусове, благодарение на уникалната комбинация от климат и почви. Компанията инвестира ежегодно в нова техника и следим най-добрите световни тенденции във винопроизводството“, сподели шефът на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

(в материала има продуктово позициониране)