Автор
Woman.bg

Уникален случай: Тя чака 10 години, но сега е майка на тризнаци

Днес ви разказваме една почти невероятна история, която обаче се надяваме ще даде кураж на много жени.

Лекари са направили изкуствено оплождане на Беата Бениас, която вече е била бременна с близнаци, вследствие на което на бял свят са проплакали три бебета.

Бременността била толкова ранна, че докторите дори не разбрали, че при трансфера са добавили трети ембрион към наличните два. Сега за много бездетни жени 37-годишната Беата Бениас е пример за упорство и живо доказателство, че мечтите рано или късно се сбъдват. Тя цели десет години не можела да забременее, а сега има тризнаци! При това всичките са биологично нейни, родени в един ден, макар и заченати по различно време.

Беата много искала да има деца, но все не успявала да забременее. За осем години брак тя пробвала почти всички методи на лечение. Диагнозата „поликистозни яйчници на фона на наднормено тегло“ (над 107 кг.) обаче продължавала да звучи като доживотна присъда.

На Беата и на съпруга ѝ, 40-годишния Павел, им останал само един вариант – инвитро оплождане. Лекарите обаче ѝ поставили едно условие – да отслабне. „Имах много силна мотивация“, споделила по-късно Беата. За половин година тя свалила над 30 килограма и отново отишла на преглед. Този път била одобрена за изкуствено оплождане. Процедурата протекла успешно. Беата била изписана и инструктирана след две седмици да си направи тест за бременност.

Тя и без това чакала вече от години, а сега тези 14 дни ѝ се сторили цяла вечност. Затова си направила теста на деветия ден и с радост видяла две черти! Беата си купила още пет теста и всичките излезли положителни. В този момент обаче бъдещата майка не подозирала каква изненада я очаква.

„Когато дойдохме на първия ехограф, гинекологът ни предупреди, че на толкова ранен етап от бременността може и нищо да не се види“, спомня си Беата. „После обаче изражението му се промени и той посъветва мъжа ми да седне. Имахме тризнаци!“

Но не това е най-изненадващото – при изкуствено оплождане многоплодните бременности са нормално явление. При Беата обаче само един от инвитро-ембрионите се бил захванал. Близнаците се оказали заченати по естествен начин! При това броени дни преди трансфера на плода.

„Ние леко нарушихме лекарските препоръки“, признава смутено младата майка. „Казаха ни четири дни преди събирането на яйцеклетките да не правим секс. И ето какво стана.“

Гинеколозите определят този случай като уникален. Да, случвало се е жени да се подготвят за изкуствено оплождане, а после да узнаят, че са бременни. Но това е ставало още преди трансфера на ембрионите. Затова родителите решавали да се откажат от изкуственото оплождане и да износят естествено заченатия плод. Но да стане успешно и едното, и другото, си е истинско чудо.

Бременността протекла гладко. Беата успяла да износи бебетата чак до 34-та седмица, което е много добър показател при тризнаци. Амелия, формално най-малката, и близнаците Матилда и Борис се родили едновременно на 13 декември.

„Все още не мога да повярвам, че след толкова години безплодни опити сега имам три деца“, казва щастливата майка. „Включително и заченати по естествен начин. Храня ги почти през три часа, разхождам се с тях всеки ден. Нямах представа какво е да бъда майка едновременно на три бебета, но съм много щастлива.“

Четете още: Егоистично ли е да родиш дете с донорска сперма?