Автор
Woman.bg

В Австрия: Превръщат неваксинираните в затворници. Кога се очаква такъв локдаун и у нас?

Първият локдаун за неваксинирани вече е факт. Мярката влезе в сила в Австрия и ще засегне около два милиона души, които нямат поставена ваксина срещу Ковид-19. Гражданите на страната, които не са имунизирани, ще могат да напускат домовете си само по крайно належащи причини.

Първоначалната идея е локдаунът да продължи десет дни, но той може да бъде удължен при нужда. Мярката, която беше взета заради повишена заболеваемост в страната, няма да засегне децата до 12-годишна възраст, както и наскоро възстановилите се от вируса. Правителството обяви, че полицията ще извършва внезапни проверки на обществени места. Нарушителите на забраната ще бъдат глобявани с 500 евро, а тези, които откажат да бъдат проверени, са заплашени от глоба в размер на 1450 евро. Забраната бе посрещната с критики, а през уикенда стотици излязоха на протести срещу локдауна.

Около 65% от населението на Австрия е ваксинирано, като това е едно от най-ниските нива на ваксинация в Европейския съюз, съобщават агенциите.

Същевременно проф. Николай Витанов излезе с три сценария за развитието на пандемията у нас. По думите му най-оптимистичният вариант е заболеваемостта да падне под 2000 заразени на ден, вторият – това изобщо да не се случи и да поддържаме високо плато, а третият е спадът да спре и отново цифрите да тръгнат нагоре. Математикът обясни, че предпоставки за реализирането на втория и третия сценарий могат да станат прибирането на българите от чужбина преди празниците и евентуален спад в ентусиазма за ваксиниране. Ако у нас се развие третият вариант, не ни чака хубав декември, убеден е професор Витанов.