В САЩ: Бебето им умря в болница, искат им четвърт милион долара. Не, в този свят доброто не побеждава…

28 септември 2021 | 16:26
3774
1
Снимка: Pixabay

Това е нелепата и тъжна история на едно нюйоркско семейство, загубило бебето си преди три години, няколко дни след раждането му. История, доказваща колко лесно можем да се озовем длъжници на застрахователна компания, когато липсва ясна договорка и съгласуване на сметките между клиент и застраховател. Нетипичен модел на действие, при който застраховател преследва пациент, за да си върне парите.

Бретан Жиру Лейн ражда дъщеря си Александра няколко дни преди Коледа през 2018 г. Момиченцето се появило на бял свят близо 13 седмици преди термина и тежало едва 2 килограма.

Първоначално Александра се развивала добре в интензивното отделение за новородени в нюйоркската болница Mount Sinai West. По думите на 35-годишната Лейн медицинските сестри описвали дъщеря ѝ като истинска рок звезда, защото се развивала чудесно и всичко с нея било наред. Но за нещастие след инфекция състоянието ѝ се влошило и мъничката Алекс починала рано сутринта на 15 януари на 25 дни.

Веднага след смъртта на новороденото последвала вълна от малки рутинни медицински сметки от страна на неонатолози и педиатри.Миналото лято обаче изведнъж Лейн започнала да получава съобщения за събиране на дългове. В писмата, изпратени от здравното застрахователно дружество Cigna, където младата жена имала застраховка за бебето, се казвало, че дължи на застрахователя над 257 000 долара за сметките, които дружеството покрило за грижите на Александра, след като Лейн сменила застрахователя малко преди раждането, прехвърляйки се на друг здравен план – UnitedHealthcare.

Лейн останала озадачена – именно на Cigna майката внесла първоначалната сума за грижите на бебето, като сметката впоследствие била платена на болницата. Оказало се обаче, че от дружеството надплатили на болницата допълнителна сума в размер от 257 000 долара. Същата сума обаче била преведена на сметката на болницата и от другата застрахователна фирма, към която Лейн се прехвърлила.

Впоследствие станало ясно, че в болницата били вписани и двата застрахователни плана – този на Cigna - за покритие на грижите през декември 2018 г., и този на UnitedHealthcare – през януари 2019 г. Но Cigna случайно покрила цялата сметка, надплащайки 257 000 долара за грижите за бебето през януари, които трябвало да бъдат платени от UnitedHealthcare, както и се случило.

От своя страна първите обаче се обърнали не към болницата за дължимата от нея сума, а към пациентката, която си и нямала ни най-малка представа, че дружеството действало автоматично и покрило остатъка от грижите, без нейно знание.„За тях това е просто бизнес, но за нас това означава непрекъснато да преживяваме травмата отново да преживяваме смъртта на дъщеричката ни“, споделя Клейтън Лейн - бащата на Александра и съпруг на Лейн. „Това означава и да се изправите пред заплахата от финансов крах. Толкова е несправедливо и вбесяващо", допълва още той пред „Ню Йорк Таймс“.

Медицински експерти по фактурирането, които разгледали случая, го описват като спор между голяма болница и голям застраховател, при който пациентът се е озовал точно по средата. По нашенски му викаме „между чука и наковалнята“. Макар и според експерти подобни случаи да не са чести, те признават, че съществуват пропуски, касаещи предвиждането на подобни ситуации в американските здравни и застрахователни институции по отношение на финансовия аспект. Или с други думи казано, пациентите често нямат представа колко ще струват грижите за тях, докато сметката не се появи по пощата няколко месеца по-късно.

В тази връзка в САЩ миналата година бе приет закон за забрана на подобни изненадващи уведомления, касаещи ценовия дълг от подобни медицински услуги. Той обаче ще влезе в сила през 2022 г.

Семейство Лейн описват процеса на борба с изненадващата им сметка като силно разочароващ и травмиращ. Те са прекарали часове по телефона, изпращайки десетки имейли с жалби до регулаторните агенции.„Чувствам се толкова разочарована, че в страна като САЩ има болници, които не уведомяват навреме пациентите си за цените на услугите, които трябва да заплатят, а трябва да научаваме за тях по този шокиращ начин – нещо, което оказва тежко влияние не само върху нашето потенциално бъдеще, но и влива още повече болка в спомена за нашето дете.“

Сюзън Нул - медицински експерт по фактуриране от фирмата Systemedic Inc казва: „Понякога такива неща могат да бъдат направени с цел мотивиране на пациента да се свърже с болницата, за да изискат оттам средствата да бъдат върнати.“

Само за информация – към момента около 18% от американците имат непогасена сметка от болница, лекар или друг вид доставчик в здравната система.

Ето как Къртни Джоунс - главен мениджър от Фондация „Защитник на пациента“, описва работата по случаи, при които пациенти са получавали подобни известия за събиране на сметки, за покриването на които не пациентът, а застрахователят е отговорен да покрие дължимите разходи.

„Те използват изненадващтите уведомления по пощата като тактика, за да окажат така известен натиск върху лечебното заведение за възстановяване на парите“.

В отговор на въпрос, зададен от “Ню Йорк Таймс”, Cigna казва, че „съжалява“ за писмата и че след случая с Лейн е в процес на преразглеждане на начините, по които комуникира с клиентите си.

„Съпричастни сме с болката и объркването, което сме причинили на г-жа и г-н Лейн“, се казва в изявление. „Работим с нашия доставчик, за да гарантираме, че това няма да се случи отново нито с тях, нито с друг наш клиент.“Първото известие за изплащане на дължимата сума Лейн получава около 18 месеца след смъртта на дъщеричката си. Както вече по-горе стана ясно, тя и и съпругът ѝ променят здравните си планове по време на болничния престой на Александра поради смяна на работното място на майката.

Денят, в който тя ражда Александра, е трябвало да бъде последният ден на Лейн на работното място, преди да започне нова позиция няколко седмици по-късно.

Притеснена да не бъде изненадана с огромна сметка, тя решава да актуализира застраховката си, докато е още в болницата.

Изглежда обаче, че в болницата били вписани и двата застрахователни плана – Cigna и UnitedHealthcare. Така в хазната на болничното лечение пристигнали парите и от двете места.

Когато Лейн получила първото известие за изплащане на дължимата сума, тя веднага се свързала с болницата. Представител на лечебното заведение, отговарящ за правата на пациентите, се извинил и по имейл написал, че „Cigna ще получи обратно надплатеното“. От своя страна от Cigna също изпратил на Лейн писмото, уведомявайки клиентката си, че въпросът ще бъде уреден в рамките на дни.

В действителност обаче въпросът не е уреден и парите така и не са върнати на застрахователното дружество.„Трябваше да получа потвърждение, че сумата е възстановена, но не го направих, доверявайки се напълно на институциите в този случай“, продължава разказа си Лейн пред „Ню Йорк Таймс“.

Тя научила, че парите така и не били възстановени от уведомлението, което пристигнало по пощата ѝ това лято. На запитването ѝ какво се случва по нейния въпрос, висш изпълнителен директор я хвърлил в потрес с отговора, че не знае кога сумата ще бъде възстановена.

Към момента по пощата на семейство Лейн продължават да пристигат писма от застрахователното дружество с изискуемата сума.

При поредната си молба към болницата да представи пред застрахователната фирма изявление, че семейството не дължи този дълг, към ден днешен такова писмо все още не е изпратено.

След смъртта на Александра родителите ѝ даряват редица консумативи на отделението за новородени в болницата Mount Sinai West, а отскоро семейството Лейн са си осиновили и момченце.

„Вече е на шест седмици и сме влюбени в него“, казва още Лейн пред изданието. Тя споделя, че радостта, която сега синът ѝ носи е огромна, но и че тя няма как да заличи болката от загубата на Александра и последвалите ужасни събития след нейната кончина.

Четете още: Една история за мечтите под звездите и пътят на едно дете

Най-четени