В Швейцария вече разрешават баба и внуче да общуват, а у нас кога?

Краят на карантината се приближава към нас с всеки изминал ден. Вече можем да се разходим в парка, а в някои страни животът започва да се завръща към стария познат ритъм. И ако тук все още не е препоръчително възрастни и деца да се срещат, то в Швейцария вече позволиха на бабите и дядовците дори да прегръщат внуците си.

Официалното становище гласи, че е напълно безопасно дете до 10-годишна възраст да прегърне възрастните си баба и дядо. Тези срещи обаче трябва да бъдат кратки, като подрастващите не трябва да бъдат оставяни на грижите на възрастните родители на майките и татковците.



Тази хубава новина е съпроводена от факта, че няма доказан случай на възрастен човек, който да се е заразил с коронавирус от дете. До този момент нямаше сведения по въпроса и по-скоро беше прието мнението, че децата са опасни за възрастните хора, тъй като те могат да се заразят с вируса, без да изразяват симптоми. И ако в този момент контактуват с възрастните членове от семейството, могат да предадат вируса на тях. За щастие, такива случаи не са открити до момента и според специалистите децата не са опасен и тих преносител на коронавирус.



Има и още една причина прегръдките между внуци с бабите и дядовците им да бъдат разрешени. Тя се корени в психическото здраве на възрастните хора. За тях е изключително важно да бъдат близо до наследниците си, защото те им носят щастие, а прегръдката е най-силният акт на обич и радост. Ето защо дори е препоръчително всяка баба и всеки дядо да вижда внуците си.



Разбира се, възраснтите хора могат да поддържат близък контакт с внуците си, единствено и само ако те не изразяват симптоми на COVID-19.

*Раздаваме страхотни подаръци! Включи се в нашата игра и можеш да спечелиш мултикукър! Виж как тук: