Певицата Ваня Костова, която всички помним от легендарните й години с група „Тоника“ почина навръх Гергьовден на 64 години, съобщиха нейни близки. Днес на адреса на естрадната легенда бил извикан екип на Спешна помощ, но медиците не могли да й помогнат. Кончината й е внезапна, защото тя и единственият й син Боян са приели поканата да участват в телевизионно предаване на 12 май. Костова не изглеждала никак притеснена и не се оплакала от сериозен здравословен проблем, макар че преди години сама обяви, че е преборила рака. Става дума за тумор в гърдата, който бил хванат навреме още през 2015 година, разказа легендарната изпълнителка. Тогава тя обяви, че ракът е напълно лечим, ако е хванат навреме. Заради две дискови хернии и проблеми с гръбнака изкарала седмица в болница в разгара на пандемията, а после продължила на домашно лечение. Така и не се подложила на операция, не била и ваксинирана срещу коронавирус.

поклон пред една страхотна жена RIP

Публикувахте от DesiSlava в Четвъртък, 6 май 2021 г.

Певицата е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Баща и е работил в мините край града, а майка й е била шивачка. Ваня е третото дете в семейството. Има двама по-големи братя. Едва на 10-годишна възраст Ваня остава да живее само с майка си след развода на родителите си. Прекарва детството си в Родопите и по-късно в Бургас, където завършва езикова гимназия. Завършва Българската държавна консерватория в класа на доцент Георги Кордов.

През 1980 г. участва на общонационален конкурс към Ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална група „Тоника СВ“. Журито избира Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. Започват репетиции по 8 часа на ден. Първоначално за няколко месеца са на пробен период без заплащане.



През лятото на същата година на път за поредната репетиция Ваня е блъсната от кола и е в критично състояние поради бременността си. Дълго време не пее. За щастие всичко се разминава благополучно. През март 1981 г. се ражда синът й Боян Михайлов. Малко след това Костова се разделя със съпруга си – музиканта Любен Михайлов, който заминава да работи в Норвегия. Продуцентът и основателят на групата - композиторът Стефан Диомов, започва усилено да пише свои и да предлага песни и от други автори. Така през 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с „Тоника СВ“ – „Приятели", по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели ТВ конкурса „Мелодия на годината '81“.

Популярността на „Тоника СВ“ бързо расте благодарение на Българската телевизия и Българското радио, които излъчват техни песни постоянно. През 1982 г. е издаден и първият албум на групата, озаглавен „Приятели“. Костова се превръща в солистка на състава и песни от този период като „Приятели“, „Аз и моето момиче“, „Като сън“, „Конче мое“, „Къде си“, „Вместо сбогом“, „Ако те има“ допринасят силно за нейната лична популярност. След като Боян се разведе с жена си, името й бе замесено в скандал заради тормоз над снахата, но Костова винаги е отричала да не харесва избраницата на сина си. Тя бе много отдадена на единствената си внучка, която също реши да се занимава с музика. Влезе в „Биг Брадър“ заедно със скандалния гримьор Валентин Кулагин, с когото се скара ужасно по време на предаването. Тогава стана ясно, че тя има здравословни проблеми, страда от диабет и има специален режим, който спазваше по време на предаването. Само преди 13 дни Костова имала концерт във Велико Търново с композитора Стефан Диомов, който е съсипан от смъртта й. Цялата естрадна гилдия също е потресена от внезапната й кончина и много колеги на Костова изказаха съжелението си от голямата загуба в социалните мрежи.

Четете още: Виттория Николова от "Съни бийч" и "Белези": Семейството ми е невероятно