Автор
Ева Лъчезарова

Василка Панковска от Алма тур: За мен успяла е тази жена, която използва чисто женски качества

Василка Панковска е сред основните фигури в туристическа агенция „Алма тур” - една от най-големите туроператорски фирми в България.

Днес тя отговаря на нашите въпроси в рубриката „Нежни и успешни”.

Как започна професионалният Ви път?

Още през пролетта на 1991 когато бях студентка последна година в Техническия Университет в София, група приятели и ентусиасти учредиха Алма Тур, като идеята беше да допълни и подобри услугите в областта на студентските и младежки пътувания. От там идва и името на нашата компания / от Алма Матер. 3-ма от нас завършваха много тежки и сериозни инженерни специалности, но още в началото на 1989 беше станало ясно, че договорите ни за работа след завършване са прекратени и започваше период, в който много опитни инженери оставаха без работа и заминаваха в чужбина. Междувременно някои от нас вече работеха почасово като „момче/момиче за всичко” в областта на туризма. Така се роди идеята да започнем собствен бизнес, като бяхме подкрепени от по-опитни наши приятели и партньори, за които работехме и с които си партнирахме по това време. Връщайки се почти 20 години назад си казвам, че само толкова млади и неопитни хора биха могли така смело да „скочат в дълбокото”

Какви мъжки качества трябва да притежава една успяла жена?

Постоянството и непрестанен стремеж за нови знания са в основата на всеки успех. Що се касае до жените, си мисля са че успели тези жени, които най-вече са съумели да запазят и използват чисто женски качества .

Как намирате баланса между личния живот и професията?

Най-важното е да намериш сродна душа. Така колкото и да е трудно да съчетаваш служебните ангажименти с личния живот, се чувстваш разбран и оценен и в работата и вкъщи.

Какви са плановете Ви в професионално отношение?

Надявам се Алма Тур да запази и утвърди лидерските си позиции на Българския туристически пазар, което е в тясна връзка с моите ангажименти в областта на маркетинга и рекламата. Нямам супер високи цели лично за себе си, но се надявам в бъдеше да мога да наема още млади хора с отлично и модерно образование в тази област, които да ни заредят с нови и още по-добри идеи за нашето развитие.

Кога сте се чувствали най-удовлетворена от работата си?

Всеки път, когато чувам добри думи за нас и за моите колеги. Когато получаваме благодарност от най-скромния ни клиент, до това да прочета референциите от големи компании, за които сме осъществили успешно важен и сложен проект.

Колко време Ви е нужно сутрин, за да се приготвите преди работния ден?

Действам бързо – 1 час!

Каква е връзката между външността и успеха в кариерата?

Духовната красота и добрите маниери са в основата на успеха. Но красивата, модерната и елегантна външност вече са въпрос на бизнес култура и поведение, затова не бива да се смята , както години назад се внушаваше , че „по дрехите посрещат , а по ума изпращат”. Мисля, всяка съвременна жена, трябва да го отчита, разбира се без да се вманиачава и надценява важността на външния си вид!

Любима модна марка и парфюм?

Харесвам и оценявам качеството и финеса на много марки, но в последните години основно се обличам с дрехи на Marc Cain, които харесвам и подхождат на моята позиция и стил. По отношение на парфюмите съм по-консервативна и рядко излизам от различните аромати на Chanel

Каква е Вашата тайна за добра форма?

Ако става дума за физическа форма, в това отношение не съм добър пример за подражание, защото ходя само веднъж седмично на тенис - в неделя. Освен това, често го пропускам, защото доста пътувам. Напоследък се опитвам да ходя пеша на работа...Добрата кондиция при мен е свързана с успешните резултати от свършената работа. Това повдига моето настроение и дори съпругът ми се шегува, когато съм по-еуфорична : „ Днес си успяла да спечелиш важни клиенти или партньори ?”

Коя е най-добрата почивка?

Работейки в областта на туризма, ще бъде страшно непрофесионално да дам конкретен отговор като дестинация или тип пътуване. Затова ще отговоря – тази с любими хора : любим човек, семейството, приятели.... Важното е да сте били професионално консултирани при своя избор.

Василка, заедно с по-голямата си дъщеря, в деня на бала й