Автор
Мария Николова

Вече много учени го твърдят: Ковид си отива... Да им вярваме ли?

Може да се каже, че годината започва оптимистично с все повече добри новини, според които краят на пандемията вече се вижда на хоризонта. Въпреки огромния ръст на новозаразени в страните от Западна Европа и САЩ вече доста специалисти изказват мнение, че тази година най-накрая ще се преборим с Ковид 19. Едно от тях е на главния здравен експерт на Дания. Тайра Гров Краус дори е твърде голям оптимист, тъй като твърди, че ще си върнем нормалния живот само до два месеца. Това по думите й, разбира се, ще се дължи на Омикрон, чрез който ще постигнем стаден имунитет.

„Ние сме в много по-добра позциия от преди, тъй като вариантът се разпространява много бързо и ще обхване много хора“, твърди Краус, както и много други нейни колеги.

Освен това ново проучване на института, в който работи епидемиологът, е открило, че при Омикрон има два пъти по-малък риск от хоспитализация в сравнение с Делта.

Добри новини дойдоха и от Световната здравна организация. Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус вдъхна оптимизъм като заяви, че вярва, че вирусът ще бъде победен през 2022 г., ако държавите продължат да работят заедно, за да спрат разпространението му. Според него ние вече разполагаме с много инструменти, с които да се борим срещу Ковид.

Същевременнно един от учените, помагали в разработването на ваксината на Астра Зенека, заяви, че даването на бустерна доза на всеки шест месеца не е добро решение. Подобна мярка, смята сър Андрю Полард, трябва да почака, докато има достатъчно доказателства, че тя е нужна. Според Полард, който е един водещите учени на Обединеното кралство и в момента съветва правителството по въпроса за ваксините, бъдещите имунизации трябва да са насочени към най-уязвимите, а не към всички възрастни.

"Ние не можем да ваксинираме планетата на всеки 5-6 месеца. Нито можем да си го позволим, нито е устойчиво решение“, каза Полард.

На фона на тези изказвания дойде и новината, че е открит нов вариант на коронавируса. Той е засечен при пътници, пристигащи в Южна Африка от Камерун.

Новата версия, открита в Марсилия, получава обозначението B.1.640.2. В проучване на френски учени се казва, че във варианта са идентифицирани 46 мутации. Нивото на заплаха или инфекциозност на този щам е неизвестно.