След големите спорове около въпроса за моделите от т. нар. нулев размер (0 size), които започнаха да изпопадат от подиумите и за нещастие някои от тях никога не се завърнаха, модната индустрия взе сериозни мерки.

В момента можете да бъдете сигурни, че прекалено слабите и хърбави момичета все по-трудно успяват да си намерят работа.

И ако все пак се намърдат в ревюта от Седмица на модата, то това е почти невъзможно, когато стане дума за големи и предизвикателни фотосесии.

Предпочитанията в бранша отидоха от едната крайност в другата, за да доживеем деня, в който възедри красавици като Кристъл Рен и компания пухкавелки не превземат фотообективите.

Е, прекаляваме малко, разбира се, стройните дами никога няма да останат без ангажименти, но сега сякаш на тях се гледа като на болнави клети създания.

Представителството на модните дизайнери в Америка (CFDA) стартира своеобразна кампания за „прочистване” на индустрията от модели с нулев размер и е установила критерии, според които дизайнерите трябва да избират манекените си.

Тук ще намесим и Виктория Бекъм, която преди дни сподели собствента си гледна точка по въпроса и дори си позволи леко да захапе представителството.

Според нея младите момичета трябва да спрат да се изтезават с глад и лишения, които с времето могат да им нанесат непоправими щети върху здравето.

Но не е съгласна, че всички слаби момичета трябва да се слагат под общ знаменател:

„Повечето от тези момичета са природно слаби. И не мисля, че можем да си позволим да дискриминираме някого, самото защото е твърде слаб или твърде пълен, или какъвто и да е още.”

Пош е убедена, че още от пръв поглед можеш да познаеш природно слабото и фино момиче, и това, което не се е хранило нормално от месеци.

Като част от кампанията „Здраве и красота” на CFDA, Виктория отбелязва, че след големите скандали в общественото пространство в момента дизайнери, стилисти и кастинг агенции са започнали да променят критериите и стандартите в работата си.

Настоящите изисквания към младите момичета в индустрията забраняват да се работи с малолетни и непълнолетни модели, с такива, чието тегло е под нормата и критериите към фигурата да са съобразени и с особеностите на различните раси.

Подкрепяме взетите решения. Но ако се осигурят и задължителни курсове по здравословно хранене, тогава може би храната ще стане приятел, а не враг на амбициозните модели.