Автор
Woman.bg

"Вила Ямбол" с два медала от конкурс в Япония

Villa Yambol Шардоне спечели златен медал, а Villa Yambol Каберне Совиньон – сребърен, на престижния винен конкурс SAKURA AWARDS - Japan Women’s Wine Awards 2019, съобщиха от родната винарна.

Това са единствените отличия за български вина в рамките на състезанието. И двете се произвеждат от „Вила Ямбол“ от собствени лозови масиви. „Изключително щастливи сме, че нашата едноименна серия за пореден път бе забелязана и високо оценена на международен конкурс. Защитаваме имиджа на България като производител на пазар като японския, който е безкомпромисен по отношение на качеството. Надяваме се съвсем скоро така, както България е позната с киселото мляко там, да популяризираме и българското вино“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

В шестото издание на SAKURA AWARDS - Japan Women’s Wine Awards 2019 участваха 4326 проби на вина от 34 държави, сред които ключови производители от Аржентина, Австралия, Чили, Германия, Испания, Южна Африка, Нова Зеландия и други.

Любопитна подробност е, че оценяващите комисии на конкурса се състоят единствено от дами – 530 професионалисти във винената индустрия. Основателката на конкурса г-жа Юми Танабе има 40-годишен опит и е сред най-влиятелните фигури на японската винена сцена.

Пред изданието Wine Spectator тя коментира как се е вдъхновила за идеята в конкурса оценяващите да са само жени. „Когато стартирах състезанието в японските ресторанти, сомелиерите бяха основно мъже. Те решаваха кои вина да влязат във винените листи. Дори вносителите и мениджърите бяха от силния пол – те пък подбираха кои вина да се внасят. А ако погледнем потреблението, дамите са тези, които пият вино, купуват и харесват виното повече от мъжете в Япония. Затова реших да фокусирам усилията си върху жените и да продавам вино според техните предпочитания и вкусове.“

С най-много наградени вина тази година са Франция и Италия. Медалите на „Вила Ямбол“ са поредното признание за високото качество на продуктите на родния производител. Награденото със златен медал вино Villa Yambol Шардоне е със златистозелен цвят, с нежен аромат с нюанси на жълти плодове, нотка цитрус и ванилия.

Журито е оценило високо неговия хармоничен вкус със сочна дължина и свеж финал. Червеното Villa Yambol от Каберне Совиньон е с красив рубинен цвят. Напитката представят характерния сортов букет с нюанси на горски плодове, черна череша и касис.

(в материала има продуктово позициониране)