Автор
Весела Георгиева

Винаги е точното време да сме съпричастни: подкрепи „Невидимата първа линия“ днес

Въпреки че живеем в свят, в който приемаме жените за равнопоставени на мъжете, че вече от 77 години имаме право да гласуваме, че на много места по света жените ръководят огромни компании, летят в космоса и управляват държави, все още в съзнанието на много хора има „силен“ и „слаб“ пол.

Факт е, че жените стават жертви на домашно насилие в пъти по-често от мъжете. Рискът една жена да се озове с бебето си на ръце по нощница в ледена снежна нощ, преследвана от партньора си, е много по-висок от риска това да се случи на мъж.

И докато българското общество традиционно стои с широко затворени очи по отношение на проблема с домашното насилие, от началото на COVID пандемията у нас случаите на домашно насилие са скочили драстично. Само от март миналата година, когато започнаха мерките срещу ковид, поне 42 жени изгубиха живота си, убити от свои бивши или настоящи партньори, синове, бащи или други близки до тях мъже. Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за ръст на сигналите с около 30%.


Прокуратурата на РБългария съобщава за тройно увеличение на делата за домашно насилие за 2021 г. За периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г. в Софийска районна прокуратура са заведени 700 преписки за домашно насилие, от тях са образувани 127 досъдебни производства. За сравнение - за същия период през 2019 г., има 344 преписки и 40 досъдебни производства за домашно насилие.*

За разлика от коронавируса обаче, тази паралелна пандемия, скрита зад стените на домовете, често остава незабелязана. Поне докато поредният фатален случай не влезе в новинарския поток, а през последните седмици това се случва постоянно и с все по-голяма жестокост.



Точно на 25 ноември - Международния ден за елиминиране на насилието над жени, когато в София и още три града в страната се проведе протест срещу под надслов „Нито една повече“, 21-годишно момиче бе пребито до смърт от приятеля си в столицата. Малко по-рано, през октомври, Евгения Владимирова бе удушена от своя съпруг със стреч фолио, а тялото й беше изхвърлено в куфар от бащата на убиеца край пернишки водоем. През юли 63-годишната Евгения Трайкова бе убита от мъжа, с който живеела, ударил я с каменна плоча по главата, докато стояла в обществен парк в Бояна. През януари тази година изгореното тяло на 31-годишната Силвия Б. бе открито в Германия. Обвинен беше партньорът й. И още много подобни истории от криминалната хроника…

И докато извръщаме глава от това и си казваме, че това е проблем на едни други хора, на нас не ни се случват подобни неща, домашното насилие продължава да се шири. Може би се питате дали изобщо можете да помогнете?

Можете да го направите по няколко начина. Първо, да не извръщате глава, ако станете свидетели на насилие. И като съседи, и в училище, и когато научите, че ваша колежка, позната, роднина, страда и мълчи, защото не вярва, че може да се измъкне от омагьосания кръг на насилието. Кажете й, че сте до нея и й предложете да потърси подкрепа. Споделете й за Горещите телефонни линии, на които може да се обади:

112 – Единният номер за спешни повиквания

0800 18 676 – Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие, която поддържа „Асоциация Анимус“

0800 11 977 – Денонощна телефонна линия за пострадали от домашно насилие на Алианса за защита от насилие, основано на пола


Сега можете да помогнете и по друг начин – много прагматичен. Да подкрепите хората, невидимите герои, професионалистите, които работят всеки ден на първа линия в подкрепа на пострадалите от насилие. Това са психолозите, юристите и социалните работници от консултативните и кризисните центрове за настаняване на жени и деца, пострадали от домашно насилие. Те са невидимите герои, които остават встрани от светския шум, които не сме гледали по телевизията, но които всеки ден спасяват животи.

Те шофират километри наред сами, за да стигнат до някое отдалечено село, в което е докладван случай на побой и заплаха за убийство на жена. Те се сблъскват с насилници и с риск за живота си измъкват жени и деца от домовете им. Те никога не се отказват, въпреки че стават свидетели на най-нечовешките страни във взаимоотношенията, които водят до насилие, агресия и тормоз.

Сега можете да прочетете техните истории в документалната книга „Невидимата първа линия“. Тя е издадена от Български фонд за жените като част от едноименната им кампания, посветена на каузата да елиминираме насилието над жени. Книгата може да бъде ваша и ще я получите като безплатен подарък, ако дарите в кампанията в помощ на кризисните центрове 50 или повече лева.

Включете се с дарение според вашите възможности. Всяка сума и подкрепа е важна. Можете да го направите до 18 декември по един от следните начини:

На silna.info
В кампанията ни в Платформата.бг - bit.ly/Dari-Platformata
С DMS SILNA на 17 777 или онлайн дарение на bit.ly/DMS-Silna
На касите на EasyPay в цялата страна с КИН 4236895688


Набраните в кампанията средства ще бъдат дарени от Български фонд за жените на кризисните и консултативни центрове в цялата страна за покриването на най-належащите им нужди. Сред тях са: закупуване на хигиенни и санитарни материали, предпазни средства и тестове за овладяване на разпространението на COVID-19, заплащане на държавните юридически такси за представителство на пострадалите в съда, допълнителни часове работа на психолози и юристи, поради увеличения брой случаи, учебни пособия за децата, спешна хуманитарна помощ за жените, които излизат от кризисен център и др.

*Данните са публикувани в сайта на Софийска районна прокуратура