Автор
Woman.bg

Вино, посветено на траките и изкуство на брега на морето в Созопол

Най-малко 18 000 души се очаква да посетят 10-дневния артфестивал Празници на изкуството „Аполония“. Тази година той започва на 29 август и ще продължи до 7 септември, като включва 70 събития във всички жанрове.

За трета поредна година фестът се подкрепя от най-награждаваното българско вино на международни конкурси Kabile на „Вила Ямбол“, която ще организира поредица от винени дегустации. Серията е създадена в знак на почит към наследството и традициите, още от времето на траките и е кръстена на античния тракийски град Кабиле, който се намира точно до винарната.

Тази година със специална дегустация на Kabile ще започне голямото откриване на 35-тото издание на феста на 29 август и спектакъла на най-престижната българска съвременна танцова трупа – Балет Арабеск. Специален акцент в програмата е първият майсторски клас на българската оперна певица Александрина Пендачанска, като официалният концерт на оперната прима е предвиден за 30 август в Созопол. На него също ще могат да се опитат от българските вина.

Отново с чаша вино в ръка ще можем да се насладим на изпълнението на танго цикъла „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола на 31 август. Именно Пиацола е автор на известното танго от филма „Усещане за жена“ с емблематичното изпълнение на Ал Пачино.

Вино ще се опитва и преди постановките на „Празникът“ на Явор Гърдев на 1 август и „Любовникът“ с участието на Деян Донков на 5 септември.

Специална игра с награди за публиката са приготвили от „Вила Ямбол“ и техните Kabile за премиерата на втория албум на маестро Живко Петров на 30 август.

На 5 септември концертът на Биг бенда на БНР също ще бъде подкрепен от серията вина. С концерти в рамките на Аполония ще се представят още емблематичните български групи БТР, ФСБ и Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени.

Марката Kabile е най-награждаваната на световни конкурси. Само от началото на тази година вината са спечелили общо 20 отличия. Седем от тях са от престижния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия Международен конкурс Mondial de Bruxelles наградите са четири. На Los Angeles International Wine Awards „Вила Ямбол“ спечели общо осем приза за марката Kabile, от които три златни. От International Wine Challenge 2019 серията има едно бронзово отличие. През 2017 г. тяхното Kabile Мавруд и Кaберне Совиньон грабна три златни медала от три международни конкурса, което е уникален успех за български продукт.

(в материала има продуктово позициониране)