Автор
Woman.bg

Виолета Гиндева отказва да абортира и напуска Народния театър

Напусна ни голямата българска актриса Виолета Гиндева. Тя си отиде на 72-годишна възраст след кратко боледуване, съобщиха от Народния театър "Иван Вазов". Ще я запомним като едно от най-обичаните лица на българското кино и театър, преподавател, но преди всичко като човек с непоклатим дух. В последно време се е оплаквала от сърдечни проблеми, казаха нейни колеги. Тя е изиграла десетки филмови и театрални роли, но България я помни с ролята ѝ в първия истински екшън в нашето кино - „Черните ангели”, както и в „Чичо Кръстник”, в които си партнира със Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Апостол Карамитев, Коста Цонев и др.

Първата ѝ роля в киното е още като студентка във филма „Отклонение“ през 1967. Играла е още в „Един снимачен ден“ (1969), „Иконостасът“ (1969), „Князът“ (1970), „Демонът на империята“ (1971), „Сватбите на Йоан Асен“ (1975). Отказва обаче да участва в „На всеки километър”, защото го намира за твърде наивен. След това ѝ решение спират да я канят дори за епизодични роли в киното, но пък тя играе неспирно в няколко софийски и провинциални театри.

Най-дълъг стаж на сцена има в Народния театър, където прекарва близо 20 години. По време на репетициите на пиесата "Почивка в Арко Ирис" разбира, че е бременна с първото си дете-дъщеря. Директорът на театъра ген. Гетман я кара да направи аборт, но тя отказва категорично и трябва да напусне. Връща се през 70-те години на миналия век, но преживява едно унизително уволнение в началото на прехода, когато е само на 45 години. В последно време обаче се върна да играе на сцената му и дори наскоро получила предложение да влезе в нова пиеса. От 2008 г. Виолета Гиндева преподаваше актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Баща ѝ професор Панайот Гиндев бе преподавател по марксизъм-ленинизъм, затова тя никога не е крила пристрастието си към БСП и е била член на Висшия съвет и зам.-кмет на Пазарджик в началото на века.

Има два брака зад гърба си, все с колеги. Първият е с пловдивския артист Кольо Дончев, който я изоставя заради първата българска каскадьорка Пенка Цицелкова. Красивата Гиндева пък се жени за колегата от Народния Емил Джамджиев, доста по-млад от нея. И този брак завършва с крах, след като съпруг №2 среща Албена, звездата от „Неочаквана ваканция”. Сама отглежда двете си деца от двата брака, на които Woman.bg изказва искрени съболезнования.

Четете още: Христо Мутафчиев: Черно на бяло