Новата 2012 година е високосна. Ще е трудна година, изискваща отговорност и разумна преценка на всяка крачка, тъй като през този период се полага основата на четирите години занапред.

Смята се, че високосните години са по-специални, тъй като допълнителният ден изкривява обичайната реалност...

Високосната година е свързана с много поверия, поличби и суеверия. Тя плаши и предизвиква любопитство, събужда фантазията и за много хора се асоциира с петък 13-и. Други хора обаче смятат високосните години за най-щастливи. Кой е прав и кой греши? Нека разгледаме най-разпространените вярвания по въпроса.

1. Човек не бива да се жени през високосна година



Смята се, че сключените през високосна година бракове не могат да бъдат щастливи – или ще се разпаднат бързо, или някой от двойката ще овдовее, или младоженците няма да се чувстват добре заедно и скоро ще започнат да си изневеряват.

Всъщност няма статистическо потвърждение на това поверие. Сключените през високосни години бракове се разпадат и запазват също толкова често, колкото и браковете, сключени през други години. Същото важи и за друго поверие, според което „щастливите“ дати за сватба са 07.07.07, 08.08.08 и т.н. Много семейства, създадени на тези дати, вече са се разпаднали, докато други двойки, които са се оженили без да обръщат особено внимание на датата, все още са щастливи заедно. Така че по-добре си съставете индивидуален брачен хороскоп и забравете за „благоприятните“ и „неблагоприятните“ дати и години.

2. Високосната година „покосява“ хората



Смята се, че през високосните години се повишава броят на смъртите. Това поверие обаче също не се потвърждава от статистиката. Също като на петък 13-и, през високосната година има също толкова смърти, колкото и през други години. Просто хората отдават твърде голямо значение на високосните години и винаги се намира някой, който да си спомни за смъртта на близък, роднина или познат, случила се през високосна година. Това обаче изобщо не означава, че през другите години никой не е умрял...

3. През високосната година природата се бунтува



Смята се, че през високосни години се случват повече природни бедствия. Но и това е безпочвено суеверие. Хората си умират да намират несъществуващи закономерности в стихиите. Вижте сами – 2011 г. явно не е високосна, също както и 2010 г., но колко природни катаклизми се случиха само за тези две години! Дори само разрушителното цунами в Япония стига за две-три високосни години напред. Впрочем древните маи, без да се усетят, са внесли своята лепта в затвърдяването на това суеверие – нали според календара на маите краят на света се пада на високосна година.

Според друго вярване високосната година е свързана с различни катастрофи и трагедии. Някои „социолози“ специално провеждат „проучвания“, преброявайки падналите самолети, терористичните актове и катастрофи от световен мащаб са се случили през високосните години. Но това са спекулации – със същия успех могат да се преброят трагедиите от други години.

4. През високосната година не трябва да променяте нищо



Смята се, че промените през високосната година са пагубни и безперспективни. Според поверието не е желателно да си смените работата, жилището или дори цвета на косата през такава година. Какво остава пък за развод или смяна партньор.

И отново няма обективно доказателство на това поверие. Така че гледайте на нещата от практичната страна – нима ще откажете ново предложение за работа с по-висока заплата, само защото годината е високосна? Едва ли. А как ще се развият събитията след това зависи само от вас, от вашия професионализъм и от късмета ви, който не е зависим от това дали годината е високосна.

5. Не започвайте нищо ново през високосна година



Поверието е подобно на предишното – не бива да започвате нов бизнес, ремонт или капиталовложения през високосна година. От гледна точка на астрологията това суеверие е оправдано, тъй като ако подходите безотговорно към началото на четиригодишния цикъл, можете да се сблъскате със сериозни неприятности – финансови загуби, здравословни проблеми на нервна почва, конфликти с околните и др. И тези проблеми ще продължат да бъдат актуални до следващата високосна година. Затова е добре да се придържате донякъде към това поверие и да бъдете особено внимателни в новите си начинания. Премерете всички рискове, оставете си път за отстъпление и при финансови операции си запазете „критичен фонд“, който да ползвате в случай на неуспех. Това впрочем важи и за други години, а не само за високосните.

6. Не берете гъби през високосна година



Това поверие е актуално от векове и е може би единственото, което е наистина обосновано. Свързано е с това, че веднъж на четири години мицелът се изражда, от което гъбите могат да станат отровни и да попият химични елементи, злоба, проклятия и гняв, излъчен при вещерски обреди. Но мицелът едва ли се е зародил по едно и също време в целия свят (камо ли във високосна година), а и не на всяка поляна са се провеждали тайни магически обреди. Така че и това вярване е чиста проба суеверие.

7. Бременните не бива да се подстригват през високосна година



Няма обяснение как се е зародило това разпространено поверие, но предците ни са смятали, че ако през високосна година очакващата бебе жена дори леко си подравни косата, детето ще се роди слабоумно. Може би проблемът се корени в използваните по онова време инструменти за подстригване? Или пък фризьорите са имали навика да пият непрестанно във високосни години? Каквото и да е ставало, едва ли майките на всички известни учени, нобелови лауреати и интелигентни хора, родени през високосни години, са ходили рошави през всичките 9 месеца от бременността.

Реално погледнато високосната година е просто година, към която е добавен още един ден, заради допълнителните часове, които остават отвъд 365-те дни всяка година. Така че всичките свързани с това суеверия са безпочвени. Друг е въпросът, че колкото повече им вярвате, толкова по-често ще се сбъдват, защото негативното мислене привлича негативна енергия. Дори в астрологията високосната година има особено значение само като начало на новия четиригодишен цикъл.

Впрочем има много преуспели хора, родени във високосна година – например Мел Гибсън, Сандра Бълок, Кристина Агилера, Скарлет Йохансон и др. Те едва ли биха казали, че високосната година е обречена да бъде „нещастна“.