Кой е казал, че политиката не е женска работа? Наистина на политическата арена рядко виждаме представителки на нежния пол, а още по-рядко ги виждаме начело на правителството.

Но това се дължи само на факта, че високите токчета и тесните поли затрудняват изкачването по кариерната стълбица.

Ще ви представим седем жени, които са постигнали всичко – и щастие в личния живот, и водеща роля в управлението на страната си.

Кристина Фернандес де Киршнер – президент на Аржентина



Хубавицата е избрана за президент веднага след като същият пост бил напуснат от съпруга й Нестор Киршнер. Тя стана втората жена-президент на страната си и първата всенародно избрана кандидатка за този пост. Кристина е завършила право и е работила активно като адвокат, участвайки при това в партийната дейност и грижейки се за семейството си. Двамата с Нестор имат две деца, при това Кристина де Киршнер си остава истинска дама и фигурира във всички международни класации на най-красивите жени-политици.

Елен Джонсън Сърлиф – президент на Либерия



Тя е известна с това, че е първата жена-президент на Африканския континент. Завършва бизнес администрация в Харвард, след което става заместник-министър на финансите на Либерия. На тази длъжност бива несправедливо обвинена за присвояване на над 3 млн. долара. Това обаче не й пречи след време да стане министър на финансите на страната. Тя отправя сурова критика към действащия в Либерия режим, за което е осъдена на 10 години затвор, а скоро след това освободена и изпратена в изгнание. Тази дама обаче не се отчайва лесно – Джонсън Сърлиф става вицепрезидент на африканското подразделение на City Bank, ражда четирима сина, след което се връща в родната си страна, където бива избрана за президент. Съпругът на Елен бил убит от един от предишните президенти на страната, в чието правителство тя е заемала министерски пост.

Ангела Меркел – канцлер на Германия



“Берлинската желязна лейди” Ангела Меркел е първата жена, заела поста на канцлер на Германия. Фамилията й е приета от първия й съпруг Улрих Меркел, с когото се запознала в Москва. Завършила е физика, но преуспява в политиката благодарение на активната си дейност в християндемократичната партия. Въпреки че е любимка на Хелмут Кол, тя без капка колебание се отрича от покровителя си, когато той се оказва в центъра на финансов скандал. По-късно Меркел застава начело на партията. Сключва втори брак, съпругът й е химикът Йоахим Зауер, когото често споменават на шега като “хер Меркел”. Това обаче едва ли го притеснява, при положение че жена му според сп. Forbes е най-влиятелната дама на политическата арена през последните 3 години.

Таря Халонен – президент на Финландия



Таря Халонен е първата жена-президент на страната си. Но има нещо по-важно – тя е толкова популярна, че дори е преизбрана за втори мандат, което малцина мъже-политици са постигали. Таря е дъщеря на строител и домашна помощничка. След завършване на училище решава, че не е нужно да учи повече и си намира работа. На 22 години все пак започва да следва висше, а на 25 години взима диплома като юрист. По-късно признава, че правото е нейното любимо занимание – след като става известен политик, депутат в парламента, министър по социалните въпроси, министър на правосъдието, министър на външните работи и накрая президент.

Таря е известна като активен борец за правата на сексуалните малцинства, атеистка и феминистка. Въпреки това е и любяща майка и съпруга. Връзката й с Пенти Араярви остава нерегистрирана в продължение на 16 години, докато високият президентски пост не задължава Халонен да сключи официален брак. Допреди това журналистите са се колебали мъчително как да наричат партньора й – “спътник в живота”, “съпруг” или “приятеля на президентката”?

Пратибха Патил – президент на Индия



Индия е парламентарна република и президентът там има по-скоро церемониална роля, отколкото реално политическо влияние. Това обаче изобщо не означава, че за една жена е лесна задача да заеме този пост. Пратибха Патил е олицетворение на надеждата за индийските жени. По данни от социални проучвания половата дискриминация е сериозен проблем в Индия. Въпреки това изпълнителната власт в страната вече е била оглавявана от жена – Индира Ганди, която беше премиер-министър. Пратибха бива избрана за президент на възраст от 72 години. Бивша кралица на красотата в своя колеж, тя е работила като адвокат и се е заела с политика на 27 години. На политическата сцена постига голям успех – три години преди да заеме президентския пост Пратибха Патил става губернатор на своя щат. Личният й живот обаче ни най-малко не е пострадал от политическата й кариера – тя е омъжена за индийски политик и има син и дъщеря.

Мери Макалийс – президент на Ирландия



Мери Макалис е пълна отличничка във всичко. Завършва гимназия с отличен успех и започва следване в Кралския университет в Белфаст, където взима диплома като юрист. Едва на 24 години тя е най-младият професор в престижния Дъблински университет. После Мери става член на партия и предприема първи стъпки на политическата арена. Тъй като е стриктна католичка, тя се обявява против абортите, противозачатъчните средства и разводите, освен това е и активна поддръжничка на движението за обединение на Ирландия. Днес тя е избраницата на ирландския народ, победила с най-голям превес в гласовете в историята на страната. Освен това е преизбрана за втори мандат. Макалис по собствена инициатива понижава заплатата си с 10 % в интерес на страната. Мери има съпруг и три деца.

Даля Грибаускате – президент на Литва



Тази дама също е поставила своеобразен политически рекорд – тя е едва вторият президент на Литва, избран на първи балотаж. Народът явно подкрепя политическия матриархат! Даля е завършила икономика в Ленинград и е работила във фабрика за кожени облекла. Тогава никой не би могъл да предположи, че по-късно тази жена ще заеме няколко заместник-министерски поста в правителството на Литва. След присъединяването на страната към Евросъюза Грибаускайте става член на Еврокомисията. През 2008 г. бива призната за “жена на годината” в Литва, а през 2009 г. е избрана за президент. Даля е истински полиглот, тя владее литовски, английски, руски и полски език. И определено е корава дама не само на политическата сцена, тъй като има и черен пояс по карате. От всичките описани в тази статия президентки тази е единствената неомъжена.