В момента светът се намира на най-жестокия кръстопът, който човечеството е срещало от десетки (а може би и стотици) години насам. Сега, когато сред нас върлува яростна зараза, която отне толкова човешки животи и когато всичко, което до вчера приемахме за даденост, ни е отнето, имаме крещяща нужда от Божията помощ и закрила. Ето защо в петък папа Франциск направи нещо изключително и което, вярваме, ще бъде нашата панацея в тези смутни времена. Той отправи извънредна благословия Urbi et Orbi - (“Към Града и към Света”) , която е сред задълженията му единствено на Коледа и Великден. Но сега човечеството се нуждае от нея повече, от когато и да било.


Папа Франциск бе сам, пред празния площад "Свети Петър", на фона на падащия дъжд, виковете на чайките и на минаващи линейки. В молитвата той призовава: "Умоляваме те: Събуди се, Господи! Не ни оставяй на милостта на бурята“.

В молитвата папата споменава и всички онези хора, които рискуват собствения си живот, за да изпълняват дълга си. Тези, които се изправят очи в очи срещу вируса и спасяват непознатите, тези които се грижат за болните, тези които не заключват вратата на магазина си и всички други, без които не можем не само в този тежък момент, но и в добрите времена.

“Всички ние плаваме в един кораб. Не можем да се справим сами. Само заедно. Пандемията не е съд от Бог, а време за нас да отсъдим, да изберем значимото пред преходното, време в което да отсеем необходимото от ненужното.
Време е да възстановим живота си!“, призовава още папа Франциск.

Четете още: Двойка вдигна сватба въпреки пандемията. Забраниха им целувките