Автор
Woman.bg

Вижте какво НE трябва да се прави в тези 4 дни от седмицата

Спомняте ли си онези чудновати, врели-некипели историйки, които нашите баби са ни разказвали за времето от своята младост? Причудливи разкази за илачи и баячки, за магии и поверия, за чародейства и заклинания. Истории за реалност и фантазия, за втъкани в мощна сплав християнски традиции и езически ритуали.

Едно такова суеверие е свързано с дните от седмицата, или по-точно – с четири определени дни от нея – вторник, сряда, четвъртък и петък. Със сигурност днес подобни предразсъдъци едва ли притежават онази власт над съзнанието на предците ни, но със сигурност съществуват места и хора, които, ако не от страх, то от почит към традициите, все още ги спазват.



Дали и вие ще последвате примера им, или ще погледнете на тях със снизхождение, е въпрос на личен избор.

Вторник

Свикнали сме, когато стане въпрос за числото 13, да го свързваме с фаталния ден петък. Истината обаче е, че още от стари времена хората са го асоциирали с друг ден от седмицата, а именно – с вторник. Според тях лошият късмет дебне не в комбинацията петък 13-ти, а в съчетанието вторник 13-ти. В Испания например вторник е считан за ден, намиращ се под властта на Арес (Марс) - богът на войната. Именно тогава се смята, че е станало Вавилонското стълпотворение – опита след потопа да се построи Вавилонската кула, чак до небето. Според библейския разказа, разгневен от дързостта и нахалството на хората, Бог размесил езиците на строителите, така, че да не могат да се разбират помежду си. В резултат на това те изоставили строежа и се пръснали по света.

Гърците и италианците също смятат вторник 13-ти за особено некъсметлийски и дори опасен ден. Легендите го свързват с римската митология, с превземането на Константинопол и други събития.

Сряда

Що се касае до третия ден от седмицата – сряда, суеверието твърди, че не бива да се подхваща нова работа. Предците ни вярвали, че поставяйки началото на нещо ново на този ден, обричали всяко свое начинание на провал в близкото бъдеще.

Четвъртък


Относно този интересен ден пък нумеролозите смятат, че не бива да се вземат прибързани решения, да се доверявате на сляпо или да се впускате с рогата напред в ново начинание или приключение. Предците ни пък вярвали, че на този ден интуицията се засилвала. Ето защо, за да се избегнат неприятности и нещастия, те се доверявали на нея именно на този ден.



Петък

Старите хора вярвали, че петъчният ден носи със себе си романтика и красиви нежни преживявания. Според тях обаче той не бил подходящ за сватби и годежи, както и за начало на обучение, смяна на работа или местожителство. Вярвали още, че хубавите сънища, сънувани в петък вечер, се сбъдвали. Същото обаче се отнасяло и за лошите. Колкото по-бързо се забравели те, толкова по-голяма била вероятността те да не се превърнат в реалност.

И за финал – един интересен нумерологичен факт. Всеки месец, започващ с четвъртък, има вторник 13-ти. Ако в месец с 31 дни има вторник 13-ти, това означава, че в следващия ще има петък 13-ти. Всички месеци пък, чийто първи ден се пада в неделя, също имат петък 13-ти. Последният се среща най-малко веднъж годишно и най-много – три пъти.

Четете още: Истинските ужаси, които са се случвали на петък 13-ти