Какво по-добро начало на деня от вкусен тур в дома на сладкарници "Неделя" – онова любимо място, което създава вкусни кулинарни изкушения както за големи поводи, така и за случаите, в които просто ни се иска да си хапнем нещо сладичко.

Основателите на най-успешния сладкарски бранд у нас – Радослава и Георги Минчеви, отвориха вратите на модерната си работилница и учтиво поканиха гости вътре, където се случва магията на торти "Неделя".

За мое щастие аз бях сред поканените и имах възможността да се запозная с процеса на производството на сладкарските изделия, характеризиращ се с ръчна изработка от майстори-сладкари и използване на изцяло естествени продукти. Кремовете и пълнежите за тортите се правят на място, не се използват готови смеси, а еклерите за еклеровата торта се пекат на деня.

В работилницата дневно се произвеждат между 1200 и 3000 торти и работят близо 120 служители. Работният ден започва в 7 часа сутринта. Голямата част от процесите се осъществяват на ръка, като от "Неделя" оптимизират някои от тях. Например за рязането на блатове се използва, специално разработена от г-н Минчев, машина. Липсата на замразяване по време на производството и едва 4-дневният срок на годност на тортите са гаранция за автентичен, натурален вкус.

Турът из дома на любимите сладки изкушения на българите включваше и преминаване през отделни зони на работилницата – за чупене на яйцата, за печене и рязане на блатовете, както и през зоната за специални торти. Ежедневно от нея излизат десетки шедьоври по индивидуален проект, изработени с ефирни украси като рози, орхидеи и различни пъстроцветни фигурки според последните тенденции. Майсторите-сладкари споделиха обаче, че неведнъж се е случвало експресна изработка на торта да спаси някоя сватба, на която младоженците са изпуснали тортата си в суматохата.

Изброеното дотук несъмнено ми помогна още повече да заобичам тортите "Неделя", но, признавам си, това, което накара веганската ми душа да направи тройно салто от радост, е фактът, че шоколадовият крем за веган тортата се прави ръчно на място и за него се използват само какао, кокосово масло и мед.

"Всяка една торта в работилницата на „Неделя“ се създава от ръцете на нашите майстори-сладкари. Осъзнаваме голямата отговорност да бъдем част от незабравимите празници на хиляди семейства вече 25 години. Именно тяхното доверие е нещото, което съхранява магията и любовта, с която творим", сподели Радослава Минчева.

Но турът из сладкарници "Неделя" бе не само вкусно (благодаря за почерпката, въпреки че май не трябваше да изяждам и второ парче от шоколадовата веган торта), но и сгряващо душата изживяване. Защото попаднах на поредно доказателство, че стига да си отдаден на това, което правиш, да се трудиш неуморно и да обичаш работата си – няма непостижими върхове.

Защо го казвам ли? Историята на сладкарници "Неделя" започва на 1 април 1993 година, когато Радослава и Георги Минчеви отварят малка сладкарница на площад "Баба Неделя" в центъра на София.

Първоначално в заведението работят трима души, а тортите се изработват от госпожа Минчева.

Днес – 25 години по-късно, сладкарския бранд "Неделя" има 30 обекта в големите градове на България – София, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Стара Загора, Благоевград и Карлово, както и 10 обекта в Букурещ.

"Гордеем се, че още от 1999 г. стъпка по стъпка утвърдихме първия чисто български модел на франчайз: става дума за български продукти, българско ноу-хау и българска търговска марка", сподели пред медиите Георги Минчев.