Автор
Веселина Петрова

Владо Каролев: С теб сме! Ей, как пък за толкова години не събрахме пари за един хеликоптер?

След 12-часово издирване в планината спасители откриха изчезналия икономист Владимир Каролев. Нарекоха откриването му "чист късмет", защото теренът е труден, няма обхват, а и без въздушна линейка нещата са били почти в сферата на фантастиката.

Каролев изчезна вчера в района на Пирин, след като карал сплитборд - комбинация между ски и сноуборд.

View post on Instagram
 

Последното, което приятелите на Каролев виждат от него е живото му включване от планината. С видео в социалните мрежи разказва за плановете си в слънчевия ден: „Аз ще се спусна през „Малка Тодорка” и ще се опитам да се кача на „Вихрен” и да се пусна и оттам”, обяснява той.

Няколко часа по-късно потъва в неизвестност. Негови приятели го чакат да слезе от планината, но телефонът му е изключен. Издирването на Каролев е продължило 12 часа. Открит е в безсъзнание в 00:40 ч. в нощта срещу понеделник. Спасителните екипи са го намерили в изключително тежко състояние - травма, съчетана с черепно-мозъчна, гръдна и глезен. Изнесен е на ръце и в 4:30 ч. е предаден на Спешна помощ.

Той е в медикаментозна кома, а животът му е в реална опасност.

Предполага се, че се е наранил след падане, продължило около 400 метра. Според експерти теренът в планината най-вероятно го е подвел, защото в момента снегът е изключително твърд и хлъзгав.

От Планинската служба обясниха, че са намерили Каролев само благодарение на късмета. На мястото телефоните нямат никакъв сигнал. Спасителите отново подчертаха нуждата от въздушна линейка.

„Можеше да бъде използван хеликоптер, но знаем, че в България няма такова чудо и ще се случват такива неща. Както се казва, ще ги носим девет дни с камили”, каза Методи Баневски от ПСС.

View post on Instagram
 

През януари министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че е започната процедура за купуване на хеликоптер за медицинска евакуация на пострадали с европейски средства. Тогава отново имаше инфарктна ситуация, която продължи 11 часа. От ПСС споделиха, че времето щеше да бъде час и половина при наличието на хеликоптер! Сега сме месец май. Да сте чули какво се случва с този обещан от министър Ангелов хеликоптер? А той би намалил смъртните случаи при планински бедствия с 30 процента!

България е единствената страна в ЕС без система за спешна медицинска помощ по въздух. А най-тъжното не е, че не се намират пари за нещо жизненоважно. Най-тъжното е, че това не е приоритет за държавата. Държава, която очаква да развива туризъм, включително зимен. Дори Северна Македония има не един, а два медицински хеликоптера.

"Не ме гледай тъпо, българино!" Помните ли тази реплика на покойния вече Жорж Ганчев? Много е актуална. Защото напоследък гледаме тъпо по много въпроси. Важни въпроси. За здравето и живота ни. Нашият и на децата ни. За бъдещето ни. Като нация и държава. А е време да се събудим. И да променим нещо. Като начало - приоритетите си.