Фабрично произведените кукли, създадени по образ и подобие на иконични лица от големия екран и световна сцена са нищо повече от бледи подобия на първообразите си.

Докато не се намеси четката на Ноел Круз!

Той е един от най-известните и изтъкнати артисти в областта на рисуването на декоративни кукли.



Ноел използва готови вече кукли, които рисува по нов и много по-реалистичен начин, което ги превръща във вещи с колекционерска стойност.

Неговите кукли обикновено струват от 500 – 3 500 долара, в зависимост от интернет наддаванията. Най-скъпо продадената му кукла е тази с образ на Анджелина Джоли, продадена за 4 300 долара.



Ноел е роден и израснал в Манила (Филипини). Той е трети от шест братя. Започнал работа още от дете, той почиствал къщи, за да помага на семейството си.

Именно тези първоначални трудности определят бъдещето му, защото дори като малък никога не е имал играчки или време да си играе с другите деца.

Но въпреки това открива таланта си – в малкото свободно време, което намирал за себе си изработвал хартиени кукли от всевъзможни парчета хартия, като това негово хоби бързо се превърнало в страст.

Едва на 12, Ноел вижда Мис Вселена по телевизията и завинаги остава прехласнат по красотата в хората. От тогава започва да създава портрети.

На 16 години, без официално художествено образование, Ноел има поръчки и продажби на негови портрети.

През 2001 година Ноел попада в интернет на информация за пребоядисване и рисуване на кукли. Възхищава се колко красиво и уникално може да изглежда наново рисувана кукла и решава да направи своя собствена.

Осем години по-късно и стотици наново рисувани кукли Ноел е усвоил занаята си. Неговите кукли са собственост на различни колекционери от цял свят.