Автор
Мария Здравкова

Властите в Германия молят хората да се заредят с храна, лекарства и 'пинсета за шрапнели' заради войната

Германците да се запасят с основни хранителни продукти и лекарства, които биха им стигнали минимум за 10 дни. Към това призова германският вътрешен министър Нанси Фезер заради войната в Украйна. В интервю за “Ханделсблат” Фезер обясни, че това се налага, тъй като има заплаха за Германия от кибератаки, които могат да разрушат критичната инфраструктура на страната.



“Целта е хората да могат да живеят 10 дни, без да им се налага да излизат”, заяви министърът, като уточни и с какви продукти трябва да се запасят сънародниците й. Сред тях са течности (20 л), хляб ориз, паста (3,5 кг), зеленчуци (4 кг), плодове и ядки (2,5 кг), мляко (2,6 кг), риба, месо, яйца (1,5 кг). Списъкът отразява нуждите на един човек.



Хубаво е германците да се запасят и с основни лекарства като болкоуспокояващи, противовирусни препарати, дезинфектант за рани, мехлеми за слънчево изгаряне и ухапвания от насекоми, термометър. В списъка има и доста притеснителни стоки, като например пинсета за шрапнели...

Според Фезер германците трябва да са подготвени за криза, включително за евентуално спиране на тока. Добре е да са оборудват и с авариен източник на електричество.

Припомняме, че само преди месец вътрешният министър на Германия обяви, че започва реновиране на бомбоубежищата. Властите увеличават и резервите на страната в случай на война. Германският канцлер Олаф Шолц пък съобщи, че повишава разходите за отбрана, като насочва към армията 100 млрд. евро.