Автор
Веселина Петрова

Времена на герои: жените на Беларус, които променят света

Светът ще бъде по-добър, ако се управлява от жени. Това са думи на президента Барак Обама, казани преди време на един форум. Тогава той уточни, че жените не са перфектни, но са много по-добри от мъжете. И подчерта, че проблемите на този свят най-често са предизвикани преди всичко от по-възрастни мъже, вкопчени във властта...

И днес, в Световния ден на мира, напълно се съгласявам с Обама. А в подкрепа на думите му идват и новините от Беларус. Онова, което правят жените там, за пореден път показва, че нежната половина на човечеството може да бъде много по-дипломатична, много по-мъдра и по-справедлива. И може да промени света към добро. И да го превърне в едно по-добро място за живеене на децата ни.

Не, аз не съм върла феминистка. Но е факт, че от малки мъжете все си го мерят. Просто състезателният дух, желанието за надмощие и победа на всяка цена са им заложени по рождение. А понякога, когато управляваш, когато в чекмеджето ти има копче за оръжия за масово поразяване, когато от твоите решения зависят животи, трябва да спреш да мислиш за егото си. Трябва да си мъдър и да виждаш нещата в перспектива.


И протестите на „жените в бяло“ от Беларус го доказват. Будят възхищение и идват да покажат, че жените могат много, просто са ужасно неравнопоставени в мъжкия свят, който сме принудени да обитаваме.

Облечени в бяло и с цветя в ръце, беларуските жени излязоха по улиците в безпрецедентна демонстрация на женска солидарност с призивите към президента Александър Лукашенко да се оттегли от поста, приканвайки и други жени, които са си у дома или зад граница, да се присъединят към тях.

Наричани "Жените в бяло", демонстрантките организираха протести в Минск, но също така в Германия, Полша, Белгия, Украйна и Русия, за да поискат прекратяване на насилието, избухнало след оспорваното преизбиране на Лукашенко на президентския пост на 9 август. Видео в социални медии с хаштага #she4belarus, публикувано през уикенда, призоваваше и други жени да се присъединят към протестите.

Харесват ми лозунгите, харесва ми и посланието, което те отправиха към Лукашенко – че ако сдаде властта, ще го оставят да напусне страната...

"Никога преди не съм виждала такава солидарност между жените, тъй като ние сме доста пасивни, но сега сме много единни", казва 34-годишната учителка Наталия Харитянюк по телефона от Минск, където живее със съпруга си и трите си деца, предаде БТА.

"Жените не искат просто да си стоят у дома и да готвят супа. Да видиш толкова много жени, облечени в бяло, усмихнати и с цветя - това беше вдъхновяващо и сега аз вярвам, че жените в Беларус ще постигнат нещо много по-значимо", допълва Наталия.

Към протестите се присъединиха и беларускини, живеещи в чужбина. Те призоваха и други да се мобилизират с хаштага #she4belarus и да се включат в глобалния натиск, за да накарат Лукашенко да се оттегли от поста.

И да ви призная - вдъхновяващо е. Да видиш толкова много жени, които са убедени в своята сила на мирен протест. Жени, които успяват да се обединят чрез социалните мрежи, в различни държави на Европа в името на една кауза - справедливостта. Страхотно усещане. Усещане, което ме кара да вярвам, че все пак светът може да бъде по-добро място. Място, в което в дулата на оръжията ще има цветя, не куршуми, които отнемат живот... Живот, който ние, жените, сме носили в себе си девет месеца и сме дали на същия този свят.